| 2017. március. 14. | 1 perc olvasás

Mátrai Márta: Magyarország mindig biztos hátországot jelentett Ausztriának - 1848 ünnepe Bécsben

Sopront és térségét Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő, a Parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke képviselte a Bécsben tartott, 1848 emlékezetét idéző ünnepségen, amelyen Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés háznagya mondott ünnepi beszédet. Sopron város nevében Tóth Éva, az Önkormányzat Gazdasági bizottságának elnöke vett részt az eseményen és dr. Brummer Krisztián, polgármesteri irodavezető.

A történelemben a jó válaszok vagy egy mindent elsöprő forradalommal, vagy józan egyezségekkel születnek meg. Ausztria és Magyarország megpróbálta mindkettőt, és úgy tűnik, hogy a közös építkezés, az együttműködés képes volt tartósan maradandót alkotni - mondta Mátrai Márta.

"Ez talán útmutató lehet a mai bizonytalan európai helyzetben is, mert össze kell fognunk mindennapi életünk és biztonságunk megvédése érdekében" - fűzte hozzá.   

"Olyan nyugtalanság és kardcsörgetés van a világban és Európán kívül is, hogy a nyugalom megteremtésében kell részt venni" - mondta a háznagy, aki szerint az osztrákoknak és a magyaroknak már van mit veszíteniük.

Úgy vélte, hogy az osztrák-magyar kapcsolatokban ma sokkal több a megértés, mint néhány éve. Meglátása szerint ez minden alapot megad arra, hogy a jövőben sikeresebben lehessen együttműködni a nemzetközi kapcsolatokban, az Európára nehezedő terhek elviselésében és a kölcsönösen előnyös kapcsolatok építésében.    

Ma Magyarországon mindenki biztonságban élhet, ami "egy olyan sokféle érdekkel keresztezett térségben, mint a Kárpát-medence, nem csekély teljesítmény" - jelentette ki.    

Mátrai Márta az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról elmondta: egy nép szerezte vissza régi méltóságát és jövőbe vetett hitét, és megmutatta, hogy nem kell ehhez sem külföldi útmutatás, sem jóindulatú tanács, sem példabeszéd.    

Kijelentette ugyanakkor, hogy az egykori osztrák-magyar államszövetség ma is biztos támasza lehetne az európai stabilitásnak - mondta.    

A megemlékezésen Perényi János bécsi magyar nagykövet köszöntő beszédében a magyarok szabadságszeretetére világított rá. A rendezvényen jelen voltak még a magyar és az az osztrák politikai, kulturális és gazdasági élet, valamint a helyi magyar szervezetek képviselői is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek