Még karácsony előtt megkaphatják a nyugdíjprémiumot az idősek

Újabb inflációs kiegészítést kapnak idén a nyugdíjasok, a magas gazdasági növekedés eredményeiből ők is részesülni fognak – jelentette be Orbán Viktor az Országgyűlés első őszi ülésnapján. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a nyugdíjprémium várható összege meghaladja az ötvenezer forintot. 2022 februárjában pedig folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

A nyugdíjemelés idén eddig 3,6 százalékos volt, amely a statisztikai hivatal 4,3 százalékos inflációs adatához igazítva kiegészül – mondta Farkas András nyugdíjszakértő az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette: így 0,7 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés várható idén novemberben.

Egy átlagos, 150 ezer forintnál valamivel magasabb nyugdíj esetén ez egy közel 13 ezer forintos egy összegű kifizetést jelent. Ettől még a decemberi nyugdíj nem emelkedik, mivel ez egy egy összegben kifizetett kiegészítés – ismertette a szakértő.

Leszögezte, várhatóan a nyugdíjprémium összege 50 ezer forintnál biztosan magasabb lesz, de akár elérheti a törvényi maximumot, a 80 ezer forintot is.

A novemberi emelés nemcsak az öregségi nyugdíjban és a hozzátartozói nyugellátásban részesülőknek lesz jelentős összeg, hanem további félmillió, egyéb ellátásban részesülő embernek is.

Még nagyobb lépés lesz a 13. havi nyugdíj visszaépítésének második üteme, ugyanis a januári nyugdíjak felét kapják meg pluszban a februári nyugdíj mellé az arra jogosultak. 2023-ban már háromheti nyugdíj érkezik pluszban, és 2024-től már a 13. havi nyugdíj teljes egészében megérkezik. „Ez az a tényező, amely a leginkább képes a nyugdíjasok helyzetén segíteni” – fogalmazott Farkas András nyugdíjszakértő.

Borítókép: sopronmedia/fotoarchivum

Legnépszerűbb cikkek