Még nincsenek enyhítések karácsonyra, a szilveszteri bulik, utcabálok elmaradnak

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban arról is beszélt, hogy nem lesznek enyhítések Szilveszterkor, elmaradnak a bulik és utcabálok.

 - Egy hónap telt el a kijárási tilalom bevezetése óta, a koronavírussal továbbra is harcban állunk. Nem csak mi, hanem egész Európa, mert nem csak nálunk, hanem egész Európában fertőz. A kórházakban a betegeinkért küzdenek az orvosok és az ápolónők, az iskolában pedig a pedagógusok azért küzdenek, hogy a gyermekek szülei megmenthessék a munkahelyüket. Mind az ápolóknak, mind az orvosoknak, mind a pedagógusainknak köszönettel tartozunk. Két hete célzott, tömeges tesztelést indítottunk, sőt, múlthéten már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozott Magyarország. A tesztelésen túl több konzultációt is folytattam járványügyi szakemberekkel, professzorokkal és tudósokkal, és azt kérdeztem, hogy fönntartsuk-e a december 11-én lejáró kijárási tilalmat és szigorú intézkedéseket. A válasz egyöntetű volt, a szigorú intézkedéseket fenn kell tartani. Ennek megfelelően ma hajnalban az operatív törzs hozott néhány döntést.

A legfontosabb, hogy a jelenlegi kijárási tilalom és szigorú intézkedések január 11-ig , tehát további egy hónapig érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy este 8 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van!

- A Szentestére érvényes szabályokat, esetleges kivételeket majd csak december 21-én dönthetjük el, az akkori állapotok ismeretében.

Nem lesz kivétel december 31-én: a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani, hisz nem érdemes kockára tenni mindazt, amin hónapokon keresztül együtt dolgoztunk.

A megoldás a vakcina, ami most már belátható távolságban van, holnaptól indul a regisztráció, mindannyian jelentkezhetünk, ha be akarjuk magunkat oltatni. Azért dolgozunk, hogy Magyarországon az elsők között juthassunk vakcinához – mondta a miniszterelnök.

Legnépszerűbb cikkek