| 2020. november. 26. | 2 perc olvasás

Még tart az Európai Hulladékcsökkentési Hét

Még tart az Európai Hulladékcsökkentési Hét. A fenntartható jövő érdekében indított kezdeményezés a tudatos hulladékgazdálkodásra, és az anyagok újrahasznosításának fontosságára hívja fel a figyelmet. Sopronban a fiataloktól az idősekig valamennyi korosztály érdeklődik az alternatív csomagolásmentes termékek iránt.

Magyarországon, így Sopronban is egyre több helyen vásárolhatunk csomagolásmentes üzletekben melyek célja a környezettudatos vásárlási kultúra kialakítása, és a háztartási hulladékok csökkentése a felesleges termékcsomagolások kiiktatása révén.


fotó: Fodor Regina

„Alapvetően élelmiszerbolt vagyunk de tulajdonképpen minden háztartási cikk, és natúrkozmetikum megtalálható nálunk - mesél Járfás László, a soproni Zero Waste Society alapítója. "Minden termékünk alternatív, környezettudatos csomagolásban kapható üzletünkben. A termékek a vásárlók által hozott tárolókban kimérhetők és elvihetők. Mindenből annyit lehet vinni, amennyire a vásárlóknak éppen szüksége van, ezáltal a háztartásban a felesleges hulladékok felhalmozása és a túlpazarlás is elkerülhető.”

A szelektív hulladékgyűjtés hosszú távon nem csökkenti a felhasznált műanyag mennyiségét. A tapasztalatok szerint Sopronban is egyre több az ökotudatos fogyasztó, és a helyi termékek iránt is egyre nagyobb a kereslet. 


fotó: Fodor Regina

„Amikor az üzletet megnyitottuk azt gondoltuk , hogy elsősorban a fiatalokat fogja érdekelni az alternatív csomagolás mentes vásárlás. A tapasztalataink szerint egyre szélesebb az a kör, akik hozzánk vásárolni jönnek. Azt vesszük észre, hogy az idősebb vásárlók is érdeklődnek a környezettudatos termékek iránt. - zárta gondolatait Járfás László.

November 21-29. között tizenkettedik alkalommal rendezi meg az Európai Bizottság szakmai szervezete az Európai hulladékcsökkentési hetet, amely nemcsak a hulladék csökkentésére, hanem az újrafelhasználásra és az újrafeldolgozásra is felhívja a figyelmet. A magyarok egyre környezettudatosabbak, amit a kutatások is alátámasztanak: az Európai Unió év eleji felmérése szerint a magyarok több mint 95 százalékának fontos a környezet védelme, és ebben kimagasló szerepet játszik a hulladékgazdálkodás, az illegális hulladék felszámolása és a hulladék értékként való kezelése.


fotó: Fodor Regina

Legnépszerűbb cikkek