| 2022. december. 27. | 1 perc olvasás

Megáldották a helyi borászok nedűit Sopronban

Szent János napján Sopronban is megáldották a helyi borászok nedűit. A hagyományos ceremónián, a Szentlélek-templomban számos termelő vett részt, akik legfőképpen a jó termésben bízva vitték el boraikat a szentelésre.

A Szent János-napi borszentelés egyházi magyarázat szerint azt jelenti, hogy ha a hívő buzgó imával veszi magához a nedűt, akkor az megóvja a testi és a lelki bajoktól, az utazás alkalmával fenyegető veszedelmektől, az ördög kísértéseitől. A hagyomány szerint a megáldott nedűk olyan erővel bírnak, amivel beteg embereket és állatokat is meg lehet gyógyítani.

fotó: Griechisch Tamás

A János-napi borszentelés hagyománya ma is él az ország bortermelő vidékein. Ezt a hagyományt frissítették fel és ünneplik meg több éve már Sopronban is, a Szentlélek-templomban Horváth Imre prépost-városplébános, kerületi esperes celebrálásával az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus Soproni legációjának tagjai is.

fotó: Griechisch Tamás

A borszentelés hagyománya már régóta él szőlőtermesztő területeken, azoknál a családoknál, akik ezt a foglalkozást űzik. A bortermelő vidékeken a szőlősgazdák egy kis üveg bort visznek a templomba, majd a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntenek egy keveset a jó termés reményében. A szentelt bort a népi gyógyászatban is alkalmazták, főként torokfájás és fülfájás esetén.

A Jánosáldás az utolsó pohár bor elfogyasztását jelenti búcsúzás előtt, amit egyfajta áldásnak tekintenek a maradókra és a távozókra

- mondta Werdnik Ernő, az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus Soproni legációjának második legátja. 

fotó: Griechisch Tamás

A szakrális ceremónia után az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus Soproni legációjának tagjai jó hangulatú beszélgetésre hívták a szentmisén résztvevőket, akiket forralt borral és teával is kínáltak. 

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek