| 2023. március. 14. | 1 perc olvasás

Megbízható szolgáltatók nevével visszaélve lopnak bankkártya adatokat a csalók!

Több esetben is a Magyar Posta arculati elemeivel visszaélve fértek hozzá bankszámlákhoz az internetes bűnözők.

Az utóbbi időszakban a Soproni Rendőrkapitányságon több olyan eset miatt rendeltek el büntetőeljárást, amikor a Magyar Posta nevében kapott hamis sms-nek dőltek be a sértettek.  Ezekben általában egy csomag meghiúsult kézbesítésének a rendezéséhez kérik az üzenetben megadott linken keresztül történő adatszolgáltatást. Erre kattintva azonban egy adathalász weboldalra kerül a címzett, ezért az itt megadott adatok csalók birtokába jutnak, akik így vissza tudnak élni a bankszámlán lévő pénzzel.

A Soproni Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, ha valaki ilyen gyanús sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjon meg adatokat! Első lépésként mindig ellenőrizni kell a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta nyilvános, hivatalos telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés. Továbbá gyanúra, fokozott elővigyázatosságra adhat okot a magyartalan megfogalmazás, helyesírási hibák is.

Ha csalás áldozatává vált, azonnal és haladéktalanul hívja számlavezető bankját, illetve tiltsa le bankkártyáját, internetbankját!

forrás: Soproni Rendőrkapitányság

 

Legnépszerűbb cikkek