| 2016. június. 25. | 1 perc olvasás

Megelevenedett a kelta kultúra

Valódi időutazás részesei lehettek azok, akik a hőségriadó ellenére is kilátogattak a szabadba, a soproni parkerdőbe. Egy olyan nép kultúráját ismerhették meg, amely egykor városunk területén élt. Nem is akármilyen módon.

A Soproni Parkerdő legjelentősebb és leglátogatottabb történelmi emlékhelye a Várhely. 2005 óta minden évben a Várhelyen szervezik meg a Kelta ünnepet, amelynek célja az ősi hagyományok felelevenítése és megőrzése az utókor számára.

Elsőként Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság parkerdei és kommunikációs igazgatója elevenítette fel a rendezvény történetét, majd dr. Simon István köszöntötte a résztvevőket. Sopron alpolgármestere a város történelmi szerepét hangsúlyozta, hiszen valóban minden kor hagyott hátra valamilyen kézzelfogható nyomot az utókor számára. A kelta kultúrkör különösen érdekes, hiszen legendák sora kötődik hozzá. Mégis Sopron számára azért különleges, mert a Soproni Parkerdő területén olyan várrendszert alakítottak ki, amely biztonságt nyújtott számukra a város területére érkező ellenséges népekkel szemben.

Ennek számos nyoma megmaradt az utókor számára, így a Várhely nem véletlenül az egyik leglátogatottabb parkerdei helyszín. A 483 m magas gerincen álló, 37,4 katasztrális hold kiterjedésű  soproni Várhely fából és földből emelt Hallstatt kori sáncvára a keleti Hallstatt kultúra egyik legfontosabb lelőhelye. Az erődített település belsejében jelentős átépítéseket végeztek a kelták a  késő vaskorban, ennek nyomát őrzik a belső sáncok. A földvárhoz vezető út mentén találjuk a Kr.e. 8-6. századi temetőt.

Érdemes felkeresni e különleges helyszínt rendezvénytől függetlenül is az év bármely szakában.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek