| 2016. szeptember. 29. | 2 perc olvasás

Megelevenedett Széchenyi kora

A középiskolásoknak szervezett művelődéstörténeti vetélkedő döntőjén erdélyiek győztek.

A Mi Széchenyink című művelődéstörténeti vetélkedő döntőjére tíz középiskolás csapat érkezett városunkba a Kárpát-medencéből. A megmérettetést a Széchenyi István Gimnázium tanárai szervezték meg a hétvégén.

A tavalyi tanév szeptemberében indult A Mi Széchenyink című műveltségi vetélkedő, amelyben 68 csapat, 208 diák és 68 felkészítő tanár vett részt a Kárpát-medencéből. A vetélkedő az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium és az Országos Széchenyi Kör támogatásával valósult meg. A soproni végső megmérettetésen a 10 legjobb csapat mérte össze a tudását.

 


fotó: Németh Péter

fotó: Németh Péter

fotó: Németh Péter

Pénteken délután a csapatok Nagycenkre látogattak, a Széchenyi-emlékmúzeumba, ahol már tárlatvezetés közben elkezdték megoldani az interaktív feladványokat. Az első nap játékos ismerkedési esttel zárult. Szombaton délelőtt a szóbeli döntőn Sass László, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, Perkovátz Tamás pedig a HA-MI Összefogunk Európai Szövetkezet egymillió forintos adományát nyújtotta át a Széchenyi István Gimnáziumnak. Beszédében kiemelte, hogy a legfontosabb nemzeti kérdések a hazaszeretet és az összefogás. Szabó Miklós, a gimnázium igazgatója Széchenyi szelleme előtti tisztelgésként értékelte az elmúlt hét eseményeit, amelyeknek szerves részét képezte a megújult Széchenyi-szobor felavatása és a diákok versengése.

A szóbeli döntő reformkori kaszinók hangulatát idézte: nemcsak a Liszt-központ Széchenyi-terme öltözött a korszaknak megfelelő díszletbe, hanem a szervezők a feladatokat is igyekeztek a kor szellemiségének megfelelően összeállítani. Volt köztük kvízjáték, játékszín, könyvész, filmes szinkronjáték és más ínyencségek, melyeknek megoldása közben a diákok remekül szórakoztak. A program a Széchenyi-szobor megkoszorúzásával és városnézéssel folytatódott, majd az ünnepélyes eredményhirdetés után búcsút vettek egymástól a résztvevők. A vetélkedőt a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum háromfős csapata nyerte meg, a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Gimnázium és a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium csapatai előtt.


fotó: Németh Péter

fotó: Németh Péter

Legnépszerűbb cikkek