| 2018. június. 4. | 2 perc olvasás

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartottak városunkban megemlékezést hétfőn a Barátság parkban található Trianoni Emlékműnél, ahol az ünnepi szónoklatok után főhajtás és koszorúzás mellett emlékeztek az egybegyűltek a trianoni diktátum okozta veszteségekre.

A trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulóján emlékező gondolatokat mondott Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, aki hangsúlyozta, hogy emlékezni gyűltünk össze, emlékezni egy olyan eseményre, amelyre mély fájdalommal gondolunk vissza a mai napig. Az I. világháború utáni emberi áldozatok fájdalmát tovább fokozta az, hogy elszakították hazánk 2/3-át, amely példátlan veszteséget jelentett hazánknak és népünknek. Ez a döntés egyben azt is jelentette, hogy mintegy 3 és fél millió magyart szakítottak el az anyaországtól, amely jelentősen megtörte hazánk egységét. 


fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás rámutatott, hogy Magyarország felelősséget vállal továbbra is az elcsatolt területeken élő magyarokért, hiszen a nemzeti összetartozásunk mindig is erős volt és ezt a felelősségvállalásunkat az alaptörvényünkben is rögzítettük. Sopron Megyei Jogú Város is példát mutat ebben, hiszen elég csak a kárpátaljai Csongor település patronálásra gondolni, vagy a felvidéki magyarság beiskolázásnak nyújtott segítségét megemlíteni, de erős kapcsolatokat ápolunk Erdélyben is, ahol közösen emlékezünk meg minden esztendőben az Ójtozi csata áldozatairól. 

A nemzeti összetartozás ma is nagyon fontos, hiszen a kárpátmedencei magyarságnak össze kell tartania és közösen kell továbbra is harcolnia és fellépnie több fronton is a nemzet érdekében. - zárta szavait Sopron polgármestere. 


fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Úry Előd, a Soproni Erdéyi Kör elnöke felidézte a Barátság parkban található emlékhely 17 éves múltját és emlékeztett arra, hogy azóta is minden esztendőben méltó módon emlékeznek a soproniak a trianoni döntés által elszakított területekre és az ott élő magyarságra. Az üzenet évről-évre csak erősődik: magyar az, akinek fáj Trianon! 


fotó: Leczovics Zsolt

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke ünnepi gondolataiban kiemelte, hogy felemelő érzés a leghűségesebb városban közösen emlékezni a nemzeti összetartozás napján, ahol sikerült elérni azt, hogy annak idején a város az anyaország része maradhasson. Gondolataiban hangsúlyozta, hogy a mai világban se könnyű a magyarság élete, hiszen a szabadságot hazánkban meg kell védeni, az elcsatolt területeken pedig ki  kell vívni. Erdély az autonomiáért küzd a román parlamentben, ami immár negyedszer került napirendre. Fontos ez a "harc" a székelyeknek, akinek köszönő szavait ezúton is tolmácsolja azoknak az anyaországban élőknek, akik támogatják őket ebben. 

Az ünnepségen közreműködött Orbán Júlia versmondó, a Magyar Kultúra Lovagja valamint Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház színművésze. 

A megemlékezés koszorúzással és főhajtással zárult az emlékműnél. Az önkormányzat részéről Dr. Fodor Tamás polgármester és Táp Lászlóné önkormányzati képviselő helyezte el az emlékezés virágait.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek