Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

A Nemzeti Összetartozás Napján a Barátság parkban emlékeztek meg arról, hogy 1920-ban ezen a napon írták alá a trianoni békediktátumot, amely feldarabolta a történelmi Magyarországot. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kiemelte: napjainkban a magyar nemzetnek van megmaradása, van ereje, van jövője.

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékezünk. 122 évvel ezelőtt a történelmi Magyarország területét szétszabdalták, az  elszakított területekkel együtt mintegy 3,5 millió magyar került határainkon kívülre. A Nemzeti Összetartozás Napja arra hivatott emlékeztetni, hogy a több államba vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek. Sopronban több helyen is is tisztelegtek az emléknap jelentősége előtt.

A Barátság parkban tartott megemlékezésen dr. Farkas Ciprián köszöntötte az egybegyűlteket. A polgármester hangsúlyozta a Nemzeti Összetartozás Napjának fontosságát. – Talán ez a nap segít nekünk abban, hogy a ma velünk élő magyarság jobban fel tudja dolgozni a békediktátum jelentette nemzeti sorstragédiát. Sopronban különösen nagy szívdobbanással emlékezünk erre, mert Sopron is határon túli város lenne, ha az 1921-es soproni népszavazás nem zárult volna sikerrel – mondta el dr. Farkas Ciprián.

Fotó: Máthé Alexandra


Dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke, a megemlékezés szervezője beszédében hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarok számára is fontos ez a mai nap, mert ezzel is kifejezhetjük támogatásunkat irányukba. – A Barátság parkban található sziklakövet Erdélyből hoztuk. Ez jelképezi a mi összetartozásunkat. Ezt a megemlékezést minden évben megszervezzük, mert kötelességünknek érezzük, hogy a fiatal nemzedéknek elmeséljük a történetünket, hogy ők továbbvihessék a következő generációnak – mondta el dr. Úry Előd.

Fotó: Máthé Alexandra


A rendezvényen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, aki beszédében kiemelte: ma már valóság az államhatárok feletti összetartozásunk, s ez a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme. - Meggyőződésem, hogy Magyarország utóbbi évtizedbeli fejlődéséhez, gyarapodásához ez az önmagunkra találás a nemzeti egységben olyan lelki energiákat szabadított fel, amelyek elszántságot, akaratot, erőt adtak a küzdelemhez, a felemelkedéshez. Magyarország azóta visszanyerte gazdasági függetlenségét, politikai cselekvőképességét, rangját a külpolitikai színtéren - fogalmazott az országgyűlési képviselő. 
- Magyarország Alaptörvénye így fogalmaz: „Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét.” Mi, soproniak  sokszor bebizonyítottuk, hogy erős, polgári, elkötelezett és hű nemzeti közössége vagyunk Magyarországnak. A Nemzeti Összetartozás Napján elmondhatjuk: akkor van előrelépés, akkor van biztonság, fejlődés és jövő, akkor van élhető Magyarország, ha megmaradunk a nemzet hűségében. Ezt a megmaradást kívánom ezen a napon mindannyiunknak, határon innen és túl - tette hozzá. 

Fotó: Máthé Alexandra

A megemlékezésen jelen volt  Csiszár Szabolcs alpolgármester, Tóth Éva, Abdai Zsolt, Magas Ádám önkormányzati képviselők. Közreműködött Orbán Júlia Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó, aki Krúdy Gyula Az égett emberhez című novelláját adta elő. Kovács Borbála Irma, a Szent Orsolya-iskola végzős diákja Babits Mihály Csonka Magyarország című versét adta elő. A Magyar Honvédség Sopron Járás Területvédelmi Százada is jelen volt.

Koszorút és virágot helyezett el dr. Farkas Ciprián, Csiszár Szabolcs, Barcza Attila, valamint a jelenlévő önkormányzati képviselők. Ezt követően a KDNP soproni képviselői, dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke és a város polgárai. Az ünnepség a székely himnusszal zárult.

Fotó: Máthé Alexandra


 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek