| 2018. július. 1. | 2 perc olvasás

Megemlékezés a Soproni Zsidó Temetőben

A 74 évvel ezelőtt deportált soproni zsidóságra emlékeztek vasárnap a Soproni Zsidó Hitközség szervezésében. A város részéről Dr. Fodor Tamás polgármester mondott emlékbeszédet.

1944. június 29-én csendőrkülönítmények egy gyárépületbe terelték a gettóból a város zsidóságát, majd pár nap múlva a pályaudvarról Auschwitzba szállították őket. A Sopronból 74 évvel ezelőtt deportált és meggyilkolt közel kétezer férfira, nőre és gyerekre emlékeztek vasárnap a Soproni Zsidó Temetőben.

A város nevében Dr. Fodor Tamás emlékbeszédében kiemelte: az áldozatoknak nem volt más bűnük, csak a származásuk. Bár magyarok voltak, de génjeikben zsidók és ez a nyilas, diktatórikus, embertelen hatalom szemében megbocsáthatatlan bűn volt. Olyannyira, hogy a származásuk miatt sárga csillaggal megbélyegezetten, munkaszolgálatra, majd haláltáborokba hurcolták őket. Pedig ők is olyan emberek voltak, mint mi: kereskedtek, tanítottak, gyógyítottak, terveztek vagy éppen a művészeteknek hódoltak. Szerették őket szomszédaik, rokonaik, iskolatársaik, kollégáik. A rossz mindig rossz, az embertelenség, mindig embertelenség marad, érkezzék bármilyen történelmi korban, és bármilyen színű lobogó alatt. Voltak azonban olyanok, akik ezzel az embertelenséggel szembefordultak: voltak embermentők, voltak családok, akik lelkiismeretük szavát követve segítettek.

Dr. Fodor Tamás hangsúlyozta: az egykor élő, a város részét képező zsidó közösség tagjai Sopron leghűségesebb polgárai közé tartoztak, mely a soproni népszavazás idején a magyar hazához valós hűséges ragaszkodásukban is kifejeződött. A Leghűségesebb városnak ezért is kötelessége  emlékezni rájuk minden évben.


fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezésen Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke felidézte az elmúlt napok megemlékezés sorozatának pillanatait: pénteken este a Hitközség imatermében gyűltek össze, június 30-án délután 17 órakor pedig  a Fő térre, ahonnan Dr. Tárkányi Sándor vezetésével indult séta a soproni zsidóság történetének nyomába, majd a középkori zsinagógában volt tárlatvezetés. A vasárnapi megemlékezés viszont egész másról szól, amit nehéz megfoglmazni, hiszen a temetőben emlékeznek azokra, akik nem nyugodhatnak itt, akiket elhurcoltak messze hazájuktól. Az elnök hozzátette: Sopron város zsidósága, mindig egy nagyon gerinces, nagyon bűvös zsidóság volt, ami hűségükben is megnyilvánult. 


fotó: Griechisch Tamás

A gyászszertartást Darvas István főrabbi és Zucker Immánuel főkántor vezette. Az emlékezés kavicsait az áldozatok nevét megörökítő falnál Dr. Fodor Tamás polgármester és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője helyezte el. A megemlékezésen részt vett Dr. Simon István alpolgármester és Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek