| 2018. június. 9. | 1 perc olvasás

Megemlékezés az 1946-os német kitelepítésről

Sopron német ajkú polgárait hetvenkét évvel ezelőtt üldözték el otthonaikból. Az évforduló alkalmából a Templom utcai emlékműnél tisztelegtek az egykori soproniak előtt a megemlékezők.

Krisch Magdolna, a szervező Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Sopron és Környéke Német Kultúrklub nevében köszöntötte a megjelenteket a szombat délután tartott megemlékezésen, aki ünnepi gondolataiban  az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet, kiemelve azt a gyötrelmet, amelyen a kitelepített családoknak keresztül kellett menniük.

Dr. Fodor Tamás polgármester beszédében emlékeztetett, hogy az 1946-os év Sopron történetének egyik legválságosabb éve volt, amikor is mintegy 7000 német ajkú polgártársunkat idegen hatalom nyomására kitelepítettek. Nemcsak azoknak kellett elhagyniuk otthonukat, akiket a világháború alatt besoroztak a német hadseregbe, a listára kerüléshez elég volt, ha valaki német nemzetiségűnek nevezte magát, vagy magyarnak vallotta magát, de német volt az anyanyelve. Elég volt a kitelepítéshez az is, ha tudták róla, hogy annyira szereti a hazáját, hogy sohasem szavazna a megszállókat kiszolgáló kommunista pártra. Ez a fájdalmas történelmi tény, amely a XX. század egyik méltatlan eseménye is volt, soha nem felejthető. Fontos,  hogy mindig emlékezzünk azokra a soproni német honfitársainkra, akik hosszú évszádokon keresztül jelentős lélekszámban éltek városunkban, akik munkájukkal, kultúrájukkal gazdagították, színesítették Sopront. 

Az ünnepség zárásaként a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit a Kitelepítési Emlékmű talapzatánál, ahol főhajtással tisztelegtek az egykori soproniak emléke előtt. 

A megemlékezésen közreműködtek az ágfalvi, bánfalvi, fertőrákosi és a veszprémi német kórusok.  

Az emlékműnél tartott megemlékezés után a kórusok a Mária szobornál rövid német nyelvű műveket adtak elő, melyet a Soproni Német Nemzetiségi Általán Iskola diákjainak flashmob bemutatója követett. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek