| 2016. szeptember. 4. | 2 perc olvasás

Megemlékezés és tiszteletadás az egykori bányászok előtt

Brennbergbánya több, mint 200 éven át a magyarországi kőszénbányászat egyik legjelentősebb telepe volt. Az egykori bányászok előtt szeptember első hétvégéjén a brennbergbányai Borbála-temetőben és a Görbehalmi Bányamúzeumban tisztelegtek.

A  Bányásznapi Ünnepség pénteken a brennbergbányai temetőben koszorúzással kezdődőtt, majd szombaton a Görbehalmi Bányamúzeumban ünnepi műsorral egybekötve tartották meg. A szervező Görbehalmi Bányászati Hagyományápoló Egyesület célja az eseménysorozattal a tiszteletadás és a hagyományok életben tartása. A Bányásznap története hosszú múltra tekint vissza Magyarországon. A II. világháború előtt bányavidékenként eltérő időpontban rendeztek ilyen ünnepségeket, de 1951-től szeptember első vasárnapján van hagyományosan a Bányásznap hazánkban. A görbehalmi ünnepségen jelen volt rendezvény fővédnöke Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, ami az egykori bányászok előtti tisztelgés mellett az összetartozás és a közösségi együttgondolkodás elősegítését is szolgálta. 

Ünnepi köszöntőt mondott Táp Lászlóné, a részönkormányzat elnöke, majd a történelmi múlt előtti tiszteletadás jeleként, megemlékező beszédet tartott Szemán Attila főmúzeulógus, Ormos Balázs erdőmérnök és Szigethy Sándor a múzeum tulajdonosa, amit koszorúzás követett a bányászok védőszentje, Szent Borbála szobránál.


fotó: Koszorú Mihály

fotó: Koszorú Mihály

fotó: Koszorú Mihály

fotó: Koszorú Mihály

fotó: Koszorú Mihály

A rendezvénynek otthont adó múzeum 2009-ben nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.  Szigethy Sándor magángyűjtő önerőből és a helybeliek segítségével hozta létre a folyamatosan bővülő tárlatot. A múzeumban található korabeli feljegyzések és bányászati eszközök segítségével betekintést nyerhet a vendég a görbehalmi szénbányászok mindennapi életébe és akár helyi történetekkel is gyarapíthatja tudását. 


fotó: Koszorú Mihály

fotó: Koszorú Mihály

fotó: Koszorú Mihály

Legnépszerűbb cikkek