| 2018. augusztus. 31. | 1 perc olvasás

Megemlékezések Brennbergbányán

A bányaszerencsétlenségek áldozataira emlékeztek Brennbergbányán pénteken, ahol koszorúval, virágokkal és főhajtással tisztelegtek az egykori bányászok sírjainál és a tiszteletükre emelt emlékműnél.

A brennbergi bánya történetének legsúlyosabb szerencsétlenségeire és az áldozatokra emlékeztek az összegyűltek pénteken a helyi temetőben. 

A megemlékezésen ünnepi gondolatokat mondott Lackner János, a sírkert üzemeltetőjének elnökségi tagja, aki a Brennbergbányai Önsegélyező Egyesületet is képviselve emlékeztetett a helyi bányászok elhivatottságára és helytállására. Azokra a szomorú időkre, amikor a szerencsétleségek történtek és melyek során több család is elvesztette szerettét. 

Az emlékező gondolatatok után a  közös síremléknél koszorúkat helyeztek el az egybegyűltek. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a településrészi önkormányzat nevében Táp Lászlóné és Mágel Ágost helyezte el a tisztelet koszorúját. 

A közös síremléknél tartott ünnepség után a megemlékezők több síremlékhez is ellátogattak és közösen felidézve a múltat, az egykori bányászok tiszteletére virágokat helyeztek el és elhangzott a Bányászhimnusz is az áldozatok tiszteletére. 

Az esemény a brennbergbányai templomban zárult, ahol a Szent Borbála szobornál adóztak a megemlékezők a helyi bányászok emléke előtt.  

Az 1873-as brennbergbányai temetőnyitásra és az akkor ide temetett kolerajárvány áldozataira emlékezve került sor szintén pénteken egy keresztállításra a sírkertben, amely során  Dr. Berkesné Dr. Ács Gabriella járási tisztifőorvos mondott beszédet.

Dr. Ács Gabriella emlékeztetett arra a 120 helyi áldozatra is, akik akkor az életükkel fizettek a járvány okozta megbetegedésért.  A keresztet Brennbergbánya, Ó-Hermes, Új-Hermes és Görbehalom Településrészi Önkormányzata emelte és Németh Attila plébános szentelte fel. Az emlékezés koszorúját főhajtás mellett Táp Lászlóné, a Településrészi Önkormányzat elnöke és Mágel Ágost, Sopron Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője helyezte el. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek