| 2023. január. 14. | 2 perc olvasás

Megemlékezéssel és emléktúrával tisztelegtek a doni hősök előtt

Emléktúrával egybekötött megemlékezést tartottak szombat délelőtt a doni katasztrófa 80. évfordulóján Sopron Megyei Jogú Város, valamint a MATASZ szervezésében. A tragikus történelmi esemény a magyar honvédség leggyászosabb napja lett a második világháborúban.

Hatalmas tömeg gyűlt össze szombaton reggel a Deák téri II. világháborús emlékműnél, hogy tiszteletét rója le a doni katasztrófa hősei előtt. A rendezvényen  dr. ifj. Sarkady Sándor, történész, tudományos kutató idézte fel az 1943 januárjában történt tragikus eseményeket. – A második magyar hadsereg a Don-kanyarban, innen 2000 kilométerre küzdött a hazáért, azért a hazáért amely akkor 163 ezer négyzetkilométer volt. A második magyar hadsereget a szovjet támadó erők soha nem tudták bekeríteni. Ez a hadsereg kitartott. Kitartott, ha kellett az utolsó emberig. Erőfeszítéseik és hősiességük csak a kilencvenes évek óta vált ismertté, előtte évtizedekig hazudták ennek a hadseregnek szinte a létét is. Azóta felnőtt egy olyan fiatal történész nemzedék, amely örök emléket állított a magyar haza valamennyi csapategységének, amely a Don-kanyarban küzdött – részletezte a történész.

fotó: Griechisch Tamás

 

A megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el több önkormányzati képviselő, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Simon István alpolgármester, valamint dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere – Idén 80 esztendeje annak, hogy a második magyar hadsereg a doni csatában megcselekedte azt, ami tőle telt. Ezt az átkosban, a kommunizmus éveiben úgy hazudták, hogy vágóhídra, homokzsáknak küldték ki őket a Donhoz. Jól tudjuk, hogy ez nem így történt, a kor körülményeihez képest egy jól felszerelt hadsereg vett részt az oroszországi harcokban, annak ellenére, hogy ez nem a magyarság háborúja volt. Oroszországgal a magyarságnak sosem célja háborúzni, sosem válik az hasznunkra. 80 évvel a történések után az apáinkra, nagyapáinkra és dédapáinkra emlékezünk itt – hangsúlyozta.

Képfelirat

 

A koszorúk elhelyezése után a rendezvény résztvevői közösen indultak el a 35 kilométeres túrára.

Képfelirat

A környező településeket érintjük Sopronkövesdig, Harka lesz az első úti cél, majd pedig Kópháza, Nagycenk és Sopronkövesd.  Úgy gondoltuk, hogy egy 35 kilométeres túra már elegendő arra, hogy az embereket kiszakítsa a komfortzónájából, és az egyes ellenőrzőpontokon, ahol hagyományőrzők fogják megjeleníteni azokat az emblematikus helyeket, ahol honvédeink harcoltak, ezzel jobban átélve az emlékezést, mert jóformán minden egyes családnak Magyarországon van valakije, akit gyászolhat a Don-kanyar kapcsán - dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy, a MATASZ megyei elnöke.

fotó: Griechisch Tamás


 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek