| 2021. december. 6. | 1 perc olvasás

Megemlékeztek a 77 éve történt bombázásról

Csendes főhajtással emlékeztek meg Sopronban a 75 évvel ezelőtt, 1944. december 6-án történt bombázás tragikus következményeiről a Deák téri emlékműnél. A Mikulás napján kezdődő apokalipszisben több százan lelték halálukat, és a város épített öröksége is óriási kárt szenvedett.

1944. december 6-án a szövetséges erők repülőgépei 95 tonna bombát dobtak Sopron városára – az elsődleges célok között szerepelt a vasútállomás, illetve néhány ipari létesítmény –, a pusztítás azonban a békés iskola- és üdülőváros többi részét sem kímélte. Sopron épületeinek zöme elpusztult, a halottak számát pedig mindmáig csak megbecsülni lehet – a legelfogadottabb szám 300 körülire teszi az áldozatokat, de egyes beszámolók több mint 800 halottról szólnak.


fotó: Griechisch Tamás

Az első támadás „csupán” előszele volt egy egészen 1945. március 26-ig húzódó folyamatnak, amely több súlyos légitámadást hozott magával. Sopron önkormányzata és a szakértők egyaránt hangsúlyozzák: a pusztítás ténye és a mindmáig tisztázatlan körülmények miatt elengedhetetlen, hogy rendszeresen megemlékezzünk erről a valós apokalipszisről.


fotó: Griechisch Tamás

Sopront a második világháború során kilenc légitámadás érte. A legpusztítóbb az első (1944. december 6.) és az ötödik (1945. március 4.) volt.
A megemlékezésen Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint Magas Ádám önkormányzati képviselő rótták le tiszteletüket az áldozatok emléke előtt.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek