Megemlékeztek a 77 éve történt bombázásról

  2021. december 6. - www.sopronmedia.hu

Csendes főhajtással emlékeztek meg Sopronban a 75 évvel ezelőtt, 1944. december 6-án történt bombázás tragikus következményeiről a Deák téri emlékműnél. A Mikulás napján kezdődő apokalipszisben több százan lelték halálukat, és a város épített öröksége is óriási kárt szenvedett.

1944. december 6-án a szövetséges erők repülőgépei 95 tonna bombát dobtak Sopron városára – az elsődleges célok között szerepelt a vasútállomás, illetve néhány ipari létesítmény –, a pusztítás azonban a békés iskola- és üdülőváros többi részét sem kímélte. Sopron épületeinek zöme elpusztult, a halottak számát pedig mindmáig csak megbecsülni lehet – a legelfogadottabb szám 300 körülire teszi az áldozatokat, de egyes beszámolók több mint 800 halottról szólnak.

fotó: Griechisch Tamás

Az első támadás „csupán” előszele volt egy egészen 1945. március 26-ig húzódó folyamatnak, amely több súlyos légitámadást hozott magával. Sopron önkormányzata és a szakértők egyaránt hangsúlyozzák: a pusztítás ténye és a mindmáig tisztázatlan körülmények miatt elengedhetetlen, hogy rendszeresen megemlékezzünk erről a valós apokalipszisről.

fotó: Griechisch Tamás

Sopront a második világháború során kilenc légitámadás érte. A legpusztítóbb az első (1944. december 6.) és az ötödik (1945. március 4.) volt.
A megemlékezésen Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint Magas Ádám önkormányzati képviselő rótták le tiszteletüket az áldozatok emléke előtt.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...