| 2022. december. 6. | 1 perc olvasás

Megemlékeztek a 78 éve történt bombázásról

Csendes főhajtással emlékeztek meg Sopronban a 78 évvel ezelőtt, 1944. december 6-án történt bombázás tragikus következményeiről a Deák téri emlékműnél. A Mikulás napján kezdődő apokalipszisben több százan lelték halálukat, és a város épített öröksége is óriási kárt szenvedett.

1944. december 6-án a szövetséges erők repülőgépei 95 tonna bombát dobtak Sopron városára – az elsődleges célok között szerepelt a vasútállomás, illetve néhány ipari létesítmény –, a pusztítás azonban a békés iskola- és üdülőváros többi részét sem kímélte. Sopron épületeinek zöme elpusztult, a halottak számát pedig mindmáig csak megbecsülni lehet – a legelfogadottabb szám 300 körülire teszi az áldozatokat, de egyes beszámolók több mint 800 halottról szólnak. Az első támadás „csupán” előszele volt egy egészen 1945. március 26-ig húzódó folyamatnak, amely több súlyos légitámadást hozott magával.

Sopront a második világháború során kilenc légitámadás érte. A legpusztítóbb az első (1944. december 6.) és az ötödik (1945. március 4.) volt.

fotó:Griechisch Tamás

A megemlékezésen Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint dr. Brummer Krisztián, polgármesteri irodavezető rótta le tiszteletét az áldozatok emléke előtt.

fotó:Griechisch Tamás

A Soproni Egyetem részéról dr. ifj. Sarkady Sándor történész, tudományos kutató emlékezett meg a bombázás áldozatairól. 

fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek