| 2020. január. 13. | 2 perc olvasás

Megemlékeztek a doni áttörés hőseiről Sopronban

Megemlékeztek a doni áttörés hőseiről a magyar katonatörténelem egyik legdrámaibb eseményének 77. évfordulóján. A II. világháborús emlékműnél Sopron önkormányzata mellett hagyományőrzők, társadalmi szervezetek és intézmények egyaránt lerótták tiszteletüket koszorúzással, valamint mécsesgyújtással a 2. magyar hadsereg elhunyt, megsebesült és rabosított katonáinak áldozata előtt.

Korabeli dalokból, megindító naplóbejegyzésekből és részletes beszámolókból álló műsorral készültek a rendezvényre a Soproni Szakképzési Centrum Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnáziumának diákjai. Az ünnepség fényét emelték a nagy számban jelenlévő hagyományőrzők is – a megemlékezésen közreműködött a Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör mellett a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület is. Sopron önkormányzata nevében Csiszár Szabolcs alpolgármester szólt az egybegyűltekhez.


fotó: Griechisch Tamás

- A mai napon emlékezünk arra a pokoljárásra, amelyen a II. világháború keleti frontján küzdő  2. magyar hadsereg keresztülment – emelte ki Csiszár Szabolcs. - Tisztában kell lennünk azzal, hogy a benne szolgálók története nagyon is hozzánk tartozik. Minden soproninak tudnia kell, hogy ott felmenőink harcoltak a kegyetlen ellenséggel, éhséggel, gyötrelemmel és a háború minden démonával. Városunk valamennyi polgára számára fontos ez az emlékezés, hiszen 1943. január 12-én a Don folyó halálkanyarjában, Urivnál a soproni Magyar királyi "Szent László" 4. honvéd gyalogezredet érte az első szörnyű csapás. Azon a reggelen a szovjet Vörös Hadsereg elsöprő erejű támadást intézett a soproni honvédek védelmi állásai ellen, ők azonban nem hátráltak meg és emberfeletti vitézségről tettek tanúbizonyosságot – hívta fel a figyelmet.


fotó: Griechisch Tamás

A rendezvény végén a résztvevők koszorúzással és mécsesgyújtással rótták le tiszteletüket a magyar katonák áldozata előtt. Sopron Önkormányzata nevében Csiszár Szabolcs alpolgármester és Tóth Éva önkormányzati képviselő helyezte el az emlékezés virágait a II. világháborús emlékműnél. Utánuk a város társadalmi szervezeteinek, egyházainak és intézményeinek képviselői cselekedtek ugyanígy.  A rendezvényen részt vett több önkormányzati képviselő is.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

1943. január 12-én az orosz haderő átütő erejű támadást indított a Don-kanyarnál a 2. magyar hadsereg ellen. A "földi pokolnak" is hívott történés során hazánk mintegy 207 ezer fős haderejéből 42 ezren életüket vesztették vagy eltűntek, 28 ezren megsebesültek és mintegy 26 ezren pedig fogságba estek.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek