| 2019. április. 16. | 1 perc olvasás

Megemlékeztek a holokauszt áldozatairól

Az imáink és fohászaink örök érvényűek – hangzott el Sopronban a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen. Az egykor színes zsidó közösséggel büszkélkedő város az 1944. tavaszán kezdődő tragikus események folyamán mintegy 2000 polgárát vesztette el.

- A holokauszt megemlékezések kapcsán sokan szokták kérdezni, hogy mit tanultunk azóta? - tette fel a kérdést beszédének kezdetén Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke. - Elhagyatott zsinagógák és közösségek a világon mindenhol vannak, de Sopron különleges hely, ugyanis az itteni zsidó kisközösség a város vezetésében teljes partnerére talált. Az, hogy ebben a városban 75 évvel az itt történt borzalmak után fejlődhet egy zsidó közösség, úgy, hogy a város vezetősége és közössége egyaránt lehetőségének érzi, hogy együtt épüljön, fejlődjön, gondolkodjon velünk, ez igazi csoda. Ez a válasz az imént feltett kérdésemre – emelte ki.

Sopronban mintegy 2000 áldozata volt a zsidók elleni borzalmaknak, amelyek 1944. tavaszán kezdődtek. A Papréten, az egykori gettó területén található Holokauszt-emlékműnél rájuk emlékezve helyezte el az emlékezés virágait Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, és Dr. Simon István alpolgármester. Lerótta tiszteletét ilyen módon Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok és Dr. Magas László önkormányzati képviselő is. Az áldozatokról Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke is megemlékezett, aki Lederer Gertruddal, az utolsó soproni holokauszt-túlélővel közösen helyezett el koszorút az emlékműnél. Az alkalom kapcsán Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója is lerótta tiszteletét az emlékezés virágaival az áldozatok előtt.  

Magyarországon 2001 óta minden esztendőben április 16-án tartják a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapját, amely megemlékezés sorozathoz a hagyományoknak megfelelően Sopron városa is évről-évre csatlakozik.

Legnépszerűbb cikkek