Megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól Sopronban

  2020. február 25. - www.sopronmedia.hu

Sopron önkormányzata és a város polgárai megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól kedden az Új-Szent Mihály-temetőben. Február 25-ét, 2000-ben nyilvánították a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok.

A megemlékezést Szántó Róbert és Fennesz Rezső, a vörös terror soproni áldozatainak kivégzési helyénél tartották, ahol elhangzott: a mártírok számára csak az jelenthet elégtételt, ha nem feledjük el őket. A rendezvényen Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: városunk korán megismerte a kommunizmus, mint embertelen ideológia valódi természetét – a terrort.

fotó: Griechisch Tamás

- A tanácsköztársaság idején tomboló vörös terror áldozatai Sopronban Szántó Róbert főhadnagy és Fennesz Rezső, akiket 1919. július 4-én végeztek ki Szamuely László vörös terrorlegényei itt, az Új-Szent Mihály-temetőben – emelte ki dr. Farkas Ciprián. - A kommün bukása után, közadakozásból Sopron város támogatásából emlékművet állítottak a kivégzés helyszínén. Az emlékművet 1948-ban a kommunista diktatúra elpusztította, de a város polgárai és az önkormányzat úgy döntöttek, hogy nem feledik el az áldozatokat – fűzte hozzá.

fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezés végén a résztvevők koszorúzással rótták le tiszteletüket a mártírok áldozata előtt. Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek helyezték el az emlékezés virágait. Rajtuk kívül több önkormányzati képviselő is fejet hajtott az áldozatok emlékére.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...