| 2024. február. 25. | 2 perc olvasás

Megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól Sopronban

Sopron méltó módon emlékezett meg a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról vasárnap. A városvezetés a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön falán elhelyezett GULAG emléktáblánál, majd a jánostelepi rabtemetőben, végül pedig a Szent Mihály temetőben, Szántó Róbert főhadnagy sírjánál hajtott fejet.

A tiszteletadás a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön falán elhelyezett Gulag-emléktáblánál kezdődött, ahol dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István alpolgármester és Barcza Attila országgyűlési képviselő helyezett el koszorút és tisztelgett főhajtással az 1945-ben itt fenntartott gyűjtőtáborból a Szovjetunióba elhurcolt lakosok és kényszermunkások emléke előtt.

Fotó: Rombai PéterA jánostelepi 301-es parcellánál a városvezetéssel együtt Tóth Éva, a KDNP Soproni Szervezetének elnöke, valamint Szepesi István elnökségi tag helyezte el a tisztelet koszorúját.

Fotó: Rombai PéterA megemlékezés az új Szent Mihály temetőben folytatódott, ahol Szántó Róbert főhadnagy nyughelyénél beszédet mondott dr. Farkas Ciprián. A polgármester beszédében felidézte: a magyarok pontosan tudják, milyen kommunista diktatúra alatt élni, a soproniak pedig különösen, hiszen 1919-ben, a vörös terror idején megismerhette közösségünk, hogy milyen a kommunizmus véres arca, amikor 1919. július 4-én, alig pár perccel 5 óra előtt kivégezték a mindössze 21 éves Szántó Róbertet és társát, Fennesz Rezsőt, annak ellenére, hogy Kun Béla parancsot adott a gyilkolássorozat beszüntetésére.
 

Fotó: Rombai Péter


- A kommunista diktatúra ugyanolyan métely, mint más 20. századi diktatúra, mégis néha úgy érezzük, hogy nincs azonosan kezelve a két rendszer bűne, és mind az, amit az emberiség ellen tettek a kommunisták. Magyarországon 1947. február 25-én tartóztatták le dr. Kovács Béla kisgazda képviselőt, akit elszállítottak a Szovjetunióba, ahol megkínozták és vallatták. Ezért mi ezen a napon emlékezünk a kommunista diktatúrák bűneire, és az áldozatokra egyaránt – emelte ki dr. Farkas Ciprián.

A beszédet követően csendes főhajtás mellett koszorúzott a városvezetés, több önkormányzati képviselő, valamint  intézmények, szervezetek képviselői is.

Fotó: Rombai Péter

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek