| 2021. december. 13. | 1 perc olvasás

Megemlékeztek a limanowai csatáról

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület december 12-én, 15:30-kor, a Deák téri Muhr Ottmár szobornál emlékezett meg a limanowai csata hőseiről közel 120 korabeli egyenruhás hagyományőrző katona tiszteletadása mellett.

A megemlékezést megelőzően, 15 órától a soproni huszárok lovas díszszakasza és a gyalogos katonai hagyományőrzők menete vonult végig a Torna u. - Várkerület - Ógabona tér - Petőfi tér - Erzsébet u. - Deák tér útvonalon.

1914. november 28. – december 18. között Galíciában Limanowa mellett zajlott le, melynek során az osztrák-magyar csapatok megállították, és a Dunajec folyó mögé vetették vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

A csata hadászati jelentősége abban állt, hogy a támadásban lévő „orosz gőzhengert” itt állították meg. További lélektani hatása az volt, hogy a magyar földre betörő oroszokat visszavetették és ezt követően harminc évig nem tudott orosz sereg Magyarországra támadni. A lengyelek is nagy jelentőséget tulajdonítanak a győzelemnek, hiszen úgy tartják, hogy a magyar huszárok mentették meg őket az orosz uralomtól.

A győzelemben külön magyar büszkeség, hogy a német, osztrák és lengyel katonák mellett a huszárok és a honvédek olyan hősiességgel küzdöttek, ami példamutató volt, és kivívta a harcoló felek elismerését.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek