| 2019. december. 8. | 2 perc olvasás

Megemlékeztek a sorsdöntő limanowai csata hőseiről

Megemlékeztek a limanovai csata hőseiről vasárnap a soproni Deák téren található Muhr Ottmár-mellszobornál. A 105 évvel ezelőtt történt ütközet során az osztrák-magyar csapatok megállították, és a Dunajec folyó mögé vetették vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

A megemlékezés a különböző, magyar, lengyel és osztrák hagyományőrzők, illetve az Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok Győr-Moson-Sopron megyei zászlóaljának bevonulásával kezdődött. A megemlékezők Muhr Ottmár, a 9. Nádasdy-huszárezred parancsnokának, a limanowai csata hősi halottjának mellszobránál gyülekeztek, hogy a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület szervezésében mutassák ki tiszteletüket.

A résztvevőkhöz először Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezetője szólt. A dandártábornok kiemelte: a lengyelek úgy tartják, hogy a magyar huszárok mentették meg őket az orosz uralomtól a csata során.

- Limanowában örömmel, Sopronban gyászkönnyekkel, de felemelt fejjel emlegették, említik egymás nevét – hangsúlyozta Szűcs Lóránd. - E kultusz nem történelemkönyveknek, vagy hadtörténeti tanulmányoknak köszönhető és nem is tudományos kutatások indították el, hanem az 1914. december 11-i, Limanowa határában lezajló csata valódi jelentősége. Az emlékezést azok kezdeményezték, akikre ez az esemény valóban hatott, akik átélték a magyar győzelem eredményeit, de elszenvedték a sikerekkel együttjáró bánatát is – fejtette ki.

Sopron Önkormányzata nevében dr. Brummer Krisztián köszöntötte a megemlékezőket. A polgármesteri irodavezető rávilágított: az I. világháborúban kitüntetett szerepe volt Sopronnak, mivel akkoriban fontos katonaváros volt.

- Sopron közel van Bécshez, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia központjához és az egyik fő vasúti csomópontban helyezkedett el. Így a város mindegyik fegyvernemi alakulattal rendelkezett – tudtuk meg dr. Brummer Krisztiántól. - Itt állomásozott a Császári és Királyi 9. gróf Nádasdy Ferenc Huszárezred is, mely a birodalom egyik elit lovassági alakulata volt. Sopron városa nem csak büszke azokra a történelmi hagyományokra, amelyek alapját a rengeteg egykoron itt élő hős adta, hanem becsülettel, méltó módon ápolja is az emléküket – emelte ki.

A beszédek után megkoszorúzták Muhr Ottmár mellszobrát. Sopron Önkormányzata nevében dr. Brummer Krisztián rótta le így tiszteletét a hősök áldozata előtt. A megemlékezés keretében elhelyezték az emlékezés virágait a Császári és Királyi 9. gróf Nádasdy Ferenc Huszárezred emléktáblájánál is.

A limanovai csata 

1914. november 28. – december 18. között Galíciában Limanowa mellett zajlott le, melynek során az osztrák-magyar csapatok megállították, és a Dunajec folyó mögé vetették vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

A csata hadászati jelentősége abban állt, hogy a támadásban lévő „orosz gőzhengert” itt állították meg. További lélektani hatása az volt, hogy a magyar földre betörő oroszokat visszavetették és ezt követően harminc évig nem tudott orosz sereg Magyarországra támadni. A lengyelek is nagy jelentőséget tulajdonítanak a győzelemnek, hiszen úgy tartják, hogy a magyar huszárok mentették meg őket az orosz uralomtól.

A győzelemben külön magyar büszkeség, hogy a német, osztrák és lengyel katonák mellett a huszárok és a honvédek olyan hősiességgel küzdöttek, ami példamutató volt, és kivívta a harcoló felek elismerését. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek