| 2020. július. 5. | 2 perc olvasás

Megemlékeztek az 1944-ben deportált soproni zsidóságról

A 76 évvel ezelőtt deportált soproni zsidóságra emlékeztek vasárnap a Soproni Zsidó Hitközség szervezésében a Soproni Zsidó Temetőben. A város részéről dr. Farkas Ciprián polgármester mondott emlékbeszédet.

A városvezető úgy fogalmazott, hogy mindig fontos emlékeznünk és emlékeztetnünk a mindenkori soproniakat arra, hogy a városból 1944. június 29-én csaknem kétezer magyar zsidó honfitársunkat deportálták Auschwitzba, ami egyet jelentetett a halállal. Ez a seb soha nem fog begyógyulni a város szövetében, ezeket a szálakat nekünk meg kell tanulni újra szőni. Hogy ez meddig tart és milyen sűrű szálat tudunk újra szőni, az nem csak rajtunk múlik, hanem az utánunk jövőkön is. Épp ezért nagyon fontos az emlékezés és az emlékezet – fogalmazott.

Hozzátette, hogy Sopronban ma mindenki biztonságban gyakorolhatja a vallását, Sopron biztonságos város és az önkormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy ez ne változzon. Kiemelte azt is, hogy a soproni zsidó közösség látványosan fejlődik, Büchler Andrással, a Soproni Zsidó Hitközség elnökével kiváló és együttműködő a viszonya a városnak, amely mindenben támogatja az itt élő zsidó közösség törekvéseit.

dr. Farkas Ciprián
dr. Farkas Ciprián
fotó: Griechisch Tamás

Büchler András arról beszélt, hogy Auschwitzban mintegy kétezer Sopronból deportált embert öltek meg, közülük 1600-1700 embernek tudják a nevét és a foglalkozását, de az álmaikat, a kedvenc receptjeiket, a kultúrájukat és az életüket nem. Az a feladatunk, hogy tovább kell vinnünk mindazt, amit elvágtak – mondta.

Hozzátette, hogy a 76 évvel ezelőtt történteknek az üzenete az, hogy nem engedhetünk utat a gyűlöletnek, felelős magyar állampolgárként meg kell tennünk mindent, hogy a gyűlölközést és a kirekesztést megszüntessük.

Büchler András, a Soproni Hitközség elnöke
Büchler András, a Soproni Hitközség elnöke
fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen dr. Jóna György rabbijelölt iránymutatást adott. 

dr. Jóna György rabbijelölt
dr. Jóna György rabbijelölt
Fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek