| 2018. július. 30. | 1 perc olvasás

Megérett az Irsai - elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken

Két héttel korábban kezdődött a szüret a Soproni Borvidéken. A szakemberek szerint a korai időpont nem ront az idei bor minőségén. Az új bor akár egy hónapon belül a palackokba kerülhet.

Az Irsai Olivér ugyan korai fajta, de idén olyan hamar érett be, hogy az még a sokat látott szakembereket is meglepte. A korábbi években augusztus közepén váltak szüretelhetővé a szemek, most a csapadékos és meleg május, június felgyorsította ezt a folyamatot. 

A korai szüretnek köszönhetően szinte biztos, hogy már augusztus végén újbort ihatnak a nedű kedvelői. A további fajták is ígéretesen érnek – a kékfrankos például már elérte jól ismert, kék színét.

Az Irsai Olivér az egyik legkedveltebb magyar nemesítésű szőlőfajta, erősen muskotályos ízű, rendkívül illatos bora könnyen megszerethető.

Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért. A ma már Hungarikum szőlőfajtát 1930-ban Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngyéből és Pozsonyi fehérből. Abban az évben született a szakember barátjának fia, Olivér is ezért a nemesítő Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet.

Címkék:

Legnépszerűbb cikkek