| 2015. december. 2. | 1 perc olvasás

Megérkezett az egyiptomi gyűjtemény

Vasárnaptól látogatható az Istenek, emberek, halottak című kiállítás a Munkácsy-teremben.

Már hetek óta tartanak a kiállítás előkészületei, december 2-án pedig megérkezett az a 30 darab kiemelkedő remekmű, mellyel bemutatkozik Sopronban a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye. A legnagyobb és legérzékenyebb műtárgyak kerültek elsőként a helyükre: a kiállítás építői a múmiát és a festett fakoporsókat helyezték el elsőként a Munkácsy-teremben felépített sírkamrában. Ezután a vitrinek berendezését kezdték el, a két napos munkát pedig a feliratok, információs anyagok kihelyezése zárja.


Fotó: Pro Kultúra

A vitrinek a Szépművészeti Múzeumból érkeztek, ott is ezekben tároljuk a műtárgyakat. A sírkamrát viszont külön a Munkácsy-terembe terveztük, annak közepén helyeztük el Rer múmiáját és fa koporsóját, falában pedig további koporsókat, temetkezési tárgyakat. A múmia egy speciális klímavitrinben van, amit egy számítógép vezérel, ez biztosítja számára az állandó hőmérsékletet és páratartalmat. – mondta el Dr. Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője.


Fotó: Pro Kultúra

A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciója, rendkívüli alkalom, hogy a múzeum felújítása miatt a műtárgyak elhagyhatták az épületet. Sopron az első város, ahol az Egyiptomi Gyűjtemény az állandó kiállítás koncepcióját megőrizve, a kollekció fő műveit felvonultatva mutatható be.


Fotó: Pro Kultúra

A kiállítás 2015. december 6-tól 2016. február 21-ig látogatható, naponta 10-18 óráig, és csak december 24-én tart zárva. Szerdánként 17 órától tárlatvezetéssel tekinthetők meg a művek. Február 6-án a kiállításhoz kapcsolódóan rendhagyó programok lesznek a Liszt-központban, a Fáraók farsangján közös piramisépítésre, jelmezbemutatóra, tematikus játszóházba és jelmezes tárlatvezetésre várják a gyerekeket.

Címkék: sopron

Legnépszerűbb cikkek