| 2022. január. 8. | 2 perc olvasás

Meggymagból építőanyagot? Miért is ne?

Tudtad, hogy Deme Miklósné Fazekas Ágnes csak babzsákot akart készíteni a gyerekek számára az óvodába, de végül feltalálta az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező meggymagbetont?

A nyíregyházi Deme Miklósné Fazekas Ágnes szabadalma konzervgyári és háztartási csonthéjas magvak feldolgozásán alapul. A konzervipari hulladék meggymagokat 1-10 napig sólében áztatják, ezt követően 400-1000 literes üstben felfőzik, majd keverőgéppel tisztára mosva, terményszárítóban megszárítják. Utána zsákokban, szellős, száraz helyen tárolható, bármikor felhasználható.

Deme Miklósné Fazekas Ágnes a Koreai Nemzetközi női Találmányi Kiállítás bronzérmével 2008-ban
Deme Miklósné Fazekas Ágnes a Koreai Nemzetközi női Találmányi Kiállítás bronzérmével 2008-ban
https://epiteszforum.hu/

Az így kezelt meggymagok felhasználásával készülő könnyített beton súlya hatoda az eredetinek, teherbíró képessége azonban nem változik. Hő- és hangszigetelő tulajdonsága jelentős, a fagyállósága pedig jobb, mint a "sima" kavicsbetonnak. 

A természetes adalékanyagot tartalmazó biobetonok új megközelítést jelentenek az építészetben. Légáteresztő páradiffúziós szempontból kimagasló tulajdonságú betonok készülhetnek így, olyan alkotóelemekből, amelyek az építőanyagban jelen levő anyagok élettani szempontjait is megőrzik, és harmonizálnak a mesterséges élettér minden természetes alkotóelemével.

Az őrölt magvakat ragasztóval összekeverve asztallapok, térelválasztók vagy akár járólapok is készíthetők. Ugyanakkor a konzervgyárak melléktermékei, a meggy-, cseresznye-, szilva- és barackmagok sem a szeméttelepre kerülnek.

Biobeton meggymaggal
Biobeton meggymaggal
https://epiteszforum.hu/

Deme Miklósné Fazekas Ágnes Brüsszeltől Szöulig, nemzetközi versenyeken nyert díjakat találmányával.
Báthory Sándor a Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolájának adjunktusa, illetve az építőanyag-labor vezetője kollégáival elindított egy kísérleti jellegű vizsgálatsorozatot. A vizsgálatok egyrészt a meggymag mint adalékanyag tulajdonságainak, másrészről pedig az ebből készült különböző biobeton próbatestek tulajdonságainak a megismerésére irányultak. Laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározható lett a szárított meggymag szemcseátmérőre, halmazsűrűségre, vízfelvevő képességre, kémhatásra és fagyállóságra vonatkozó tulajdonságai. A különböző konzisztenciájú, speciális összetételű, meggymag adalékkal készített könnyűbeton próbatesteken végzett kísérletek az új könnyűbeton anyag építőipari alkalmazását igazolták. A vizsgálati eredmények közül néhány: az 5,6-9,8 mm szemcseátmérőjű meggymagok 880 kg/m3 halmazsűrűsége és 22-35 % közt változó vízfelvevő képessége mellett olyan biobeton hozható létre, ami 1220 kg/m3 légszáraz testsűrűség, és viszonylag magas vízfelvevő képesség ellenére is fagyálló. Emellett bármilyen bevonatnak jó felületi tapadószilárdságot biztosít.


https://www.edenkert.hu/

Mindez azt jelenti, hogy az építőiparban kis halmazsűrűségű, de teherbíró feltöltésként és ágyazati rétegként, rusztikus felületű kerámia falburkoló elemként, könnyűbeton födémrétegként, előre gyártott, beton zsaluzó vagy falazó elemek hőszigetelő kitöltő anyagaként alkalmazható.

A feltaláló egyébként 2004-ben elnyerte a Géniusz Találmány és Innovációs Nemzetközi Kiállítás Géniusz díját, ugyanebben az évben a brüsszeli Euréka Szabadalmi és Találmányi Világkiállításon ezüstérmes, 2005-ben Genfben, majd 2008-ban Szöulban, a Nemzetközi Női Találmányi Kiállításon bronzérmet kapott. Ugyanakkor sajnálattal jegyezte meg, hogy a termék eddig nem talált olyan, a gyártást is felvállaló mecénásra, akivel az építőipari hasznosítás megteremthetővé válna.


Forrás: http://magyarelme.blogspot.com/

https://www.innoportal.hu/

Borítókép: https://epiteszforum.hu/

Legnépszerűbb cikkek