| 2020. november. 29. | 2 perc olvasás

Meggyújtották az első adventi gyertyát Sopronban

Meggyújtották az első gyertyát Sopron adventi koszorúján vasárnap este a Várkerületen, és a hagyományokhoz hűen a Jereván lakótelepen is lángra lobbant az ünnepi fény.

A Várkerületen  a Mária- szobor körül kapott helyet idén Sopron adventi koszorúja, amelyen vasárnap este szűk körben gyújtotta meg az első gyertyát Szabó Bertalan domonkos szerzetes és Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Barcza Attila hangsúlyozta: az idei advent más lesz, mint a többi, hisz nem lesz zene és forgatag a karácsonyi vásárban. Próbáljuk meg ebben is meglátni a jót és a lehetőséget az elcsendesedésre, hogy valóban készülni tudjunk az ünnepre! Azt kívánom a soproniaknak, hogy mindenki a családjában és a közösségében megtalálja a várakozás értékét, és összefogással tudjon készülni az előttünk álló időszakra!

 - Az advent az egész egyházi év felé mutatja az irányt, a többi ünnepünk felé készíti elő az utat. Az adventi virrasztás arról szól, hogy valóban felkészülten várjunk az Úr eljövetelére, és mindarra, amit nekünk akar ajándékozni az egyházi év folyamán. Nagyon sok kegyelmi ajándékkal akarna az Isten minket megajándékozni, a kérdés az, hogy a sötétségben mennyire vesszük észre Jézusnak a világosságát, az örömét és a szeretetét? - tette fel a kérdést Szabó Bertalan domonkos szerzetes a gyertyagyújtáson.

A Jereván lakótelep adventi koszorúján is fellobbant az első gyertyaláng

Szükség van az ünnepekre, amelyek reményt adnak, megerősítenek a mindennapi küzdelmekben, különösen a jelenlegi nehéz időkben – mondta Tóth Éva, önkormányzati képviselő, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke abból az alkalomból, hogy Advent első vasárnapján meggyújtotta a Jereván lakótelep adventi koszorúján az első gyertyalángot.

A Jereván lakótelep egyik legfelemelőbb ünnepének számít az első adventi gyertyagyújtás a Jereván lakótelep adventi koszorúján, amely a fényfüzéres díszkivilágítású szolgáltatóház átriumában hirdeti a várakozás időszaka megérkezését, a karácsony közeledtét.

-Ugyan idén nem tarthattuk meg a közösségi rendezvényt, de a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat képviselői tagjaival – Csiszár Szabolcs alpolgármesterrel és Magas Ádám képviselővel – úgy gondoltuk, hogy az ünnep méltóságát megadva felállítjuk a lakótelep köztéri koszorúját és meggyújtjuk advent első gyertyáját, hogy a hagyomány ne szakadjon meg, jelezve, hogy a közösség összetartozása a legnehezebb időben is fontos érték.

Öröm, hogy Strummerné Nagy Ágnes református, és Pelikán András evangélikus lelkészek ökumenikus szolgálata tette igazán emelkedetté és hitelessé a gyertyagyújtás alkalmát, akik áldást mondtak a lakótelep minden lakójára, a közösségre, az előttünk álló ünnepre – tette hozzá a
képviselő.

 

A négy gyertya advent négy hetét és ezenfelül négy fogalmat is jelképez: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. A római katolikus hagyományban ezen felül egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak. Az első gyertya jelképesen Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek