| 2020. december. 22. | 2 perc olvasás

Megindult a forgalom a Várkerület Ötvös utca és Széchenyi tér közötti szakaszán

A magyar kormány hozzájárulásának köszönhetően több mint félmilliárd forintból valósult meg a Várkerület II. szakaszának felújítása, mely újabb mérföldkő a belváros rehabilitációjának szempontjából. A fejlesztés révén az eddiginél nagyobb zöldterület, új kerékpárút és modern környezet áll a soproniak rendelkezésére – hangzott el a mai átadással egybekötött sajtótájékoztatón, melyen Sopron polgármestere, Dr. Farkas Ciprián is részt vett.

Magyarország Kormányának egyetértő hozzájárulásával, az önkormányzat kérésére – a soproni polgárok szolgálatában és igényére –teljeskörűen megújult az Ötvös utca és a Széchenyi tér közötti terület felújítása a Várkerületen, tovább növelve ezzel a soproni polgárok komfortérzetét. 

Mint ismert, a Várkerület I. szakasza az Új Széchenyi Terv keretében került átadásra még 2015-ben. A források megteremtését, majd a kivitelezést követően pedig immáron a felújítás második üteme is megvalósult, mely a korábbi koncepció mentén valósult meg, egységes látványt nyújtva a belvárosban.

- A beruházás közel 600 millió forintból a a Zöldváros Program keretében valósult meg. Jelenleg csak a személyforgalom előtt nyílt meg a Várkerület felújított szakasza. A járda és térburkolatok kialakítása folyamatban van, ezt követően a soproni tömegközlekedésért felelős céggel egyeztetünk a tömegközlekedés újraindításáról. A korábbiakhoz képest ezen a szakaszon is több lesz a zöld felület, illetve a gyalogos és kerékpáros közlekedés is biztonságosabb lesz. A közművek szemléje során felmerülő problémák miatt elhúzódott a felújítás, ennek ellenére a teljes beruházás a tervezett vállalási időnél hamarabb valósul meg. Köszönjük a soproniak türelmét és megértését, amit a felújítás idején tanúsítottak - mondta Dr. Farkas Ciprián , Sopron polgármestere. 


fotó: Griechisch Tamás

A felújításnak köszönhetően a gyalogos járda a jelenleginél jóval szélesebb lett, így új közösségi terekkel gazdagodott a város, mely a környező vállalkozásokra is kedvezően hathat a jövőben. A fejlesztés kapcsán fontos szempont volt, hogy az a meglévő fák megóvása mellett menjen végbe, így a gyógyszertár előtt és a Széchenyi palota mellett lévő fák is megmaradnak, néhány átültetésre került, de emellett új klímatűrő fákat is ültetnek a környezetvédelem jegyében. A felújítás révén a Várkerület külső oldalán kialakított kerékpárút folytatódik a Széchenyi térig, ahol egy forgalomlassító szigettel új gyalogos-és kerékpáros átkelő is létesült, ezzel is fokozva a közlekedők biztonságát.

A korábbi közvilágítási rendszer helyett LED-es fényforrásokkal egységes kandeláberes közvilágítás készült. Új padokat, szemetesedényeket és kerékpártárolókat helyeznek el a területen, amely a kerékpározás népszerűsítésének érdekében több rendezvény és közösségi esemény színhelyéül is szolgálhat majda koronavírus-járvány megfékezését követően.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek