| 2020. június. 30. | 2 perc olvasás

Megkezdi a kormány az illegális hulladéklerakók felszámolását

Július elsejétől megkezdi a kormány az illegális hulladéklerakók felszámolását, és munkához lát a Hulladékgazdálkodási Hatóság, amelynek egyebek mellett az ágazat ellenőrzése, a jogkövető és a természetbarát magatartás elvárása, valamint az önkormányzatokkal történő szoros együttműködés a feladata.

A Magyar Közút legfrissebb közleménye szerint jelenleg mintegy hatezer köbméternyi szemét található az utak mentén. A Magyar Közút kollégái sziszifuszi küzdelmet folytatnak a szemetelőkkel szemben. Csak az idén több mint 1400 tonna hulladékot gyűjtöttek be.

Az ország számos területén megnyilvánuló környezetvédelmi erőfeszítések részeként május közepén megalakult a Klímapolitikai Intézet.

A Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány együttműködésével életre hívott szakmai műhely legfőbb célja, hogy a döntéshozóknak fogódzót nyújtson, és a klímaváltozással kapcsolatban információkkal lássa el a társadalmat.

A létrehozás közvetlen gondolata az, hogy a migráció mellett a klímaváltozás a másik olyan téma, ami az egész 21. században velünk fog maradni és átível szakpolitikákon. Tulajdonképpen az egész életünkre hatással lesz – mondta Kerekes György környezetvédelmi szakjogász az M1 Kék bolygó című műsorában.

Öt kulcsterületre fókuszálnak

Az intézet vezetőinek célja, hogy tolmácsszerepet töltsenek be a tudomány képviselői, a környezetvédelmi civil szervezetek és a politikai élet szereplői között. Kezdetben öt kulcsterületre fókuszálnak majd.

Ez egy az ötből, de van négy másik terület, amit érdemes kiemelten kezelni. Ebből az egyik az agrárium, a másik a természetvédelem és az ökológiai kérdések, a negyedik az élettelen környezeti elemek helyzete, ez első sorban a víz vagy a talaj minősége és a levegőszennyezés kérdése, és az ötödik nagy terület a városfejlesztés, urbanisztika, mert ez az a terület, ahol szintén nagyon sok, korábban nem létező problémával kell szembesülni – részletezte.

Kerekes György szerint a járványhelyzet egyértelműen rávilágított arra, hogy az ellátási láncok védelme fontos kérdés és nem csak környezetvédelmi szempontból.

Azt látjuk, hogy a következő évtizedben az lesz a kulcskérdés, hogy meg kell őriznie Magyarországnak az önellátó képességét, és az is nagyon fontos, hogy energetikai értelemben szintén olyan rendszert tartson fenn, ami folyamatos ellátást nyújt – tette hozzá.

Első feladatuk, hogy átfogó képet kapjanak

A gyakorlati munkát már megkezdték a Klímapolitikai Intézet munkatársai, az elmúlt hetekben háttérbeszélgetéseket folytattak a szakma képviselőivel. 

Kifejtette, az az első feladatunk, hogy átfogó képet kapjunk arról, hogy az egyes szakmai műhelyekben milyen téren és milyen kutatások folynak, majd ezt megpróbáljuk összepárosítani a politikailag is értelmezhető akciótervekben vagy konkrét feladatkérdésekben megfogható témákkal.

Az elmúlt években Magyarországon  a közbeszéd része lett a klímaváltozás és tágabb értelemben a környezet és természetvédelem. A klímaváltozás globális jelenség, ezért az intézet a nemzetközi klímapolitikai együttműködésekbe is igyekszik bekapcsolódni – emelte ki.

A felvételek illusztrációk! Forrás: Hirado.hu

Legnépszerűbb cikkek