| 2021. február. 25. | 1 perc olvasás

Megkezdi működését a Sopronkövesdi Katasztrófavédelmi Őrs

A soproni járás 20 településén lát el tűzvédelmi feladatokat, amely mintegy 16000 embert érint. Az egész országra kiterjedő őrsprogram 2012-ben indult. Megyénkben már három őrs üzemel, így most a negyedik, a sopronkövesdi is megkezdi működését.

Március elsején lépnek szolgálatba az első tűzoltók a sopronkövesdi őrsön. Az új egység létrehozásával jelentősen lerövidül a vonulási idő, gyorsabban és könnyebben válik megközelíthetővé a beavatkozások helyszíne, mindez jelentősen növeli a környékbeli emberek biztonságát. 

Molnár Sándor tűzoltó ezredes, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, az őrsön egy négyezer literes víztartályos gépjármű-fecskendő áll majd készenlétben, amely mindazon felszerelésekkel el van látva, amelyek akár tűzoltásnál, akár műszaki mentési feladatoknál szükségesek lehetnek. A négy tűzoltó kolléga 24-48 órás szolgálati rendben látja el a feladatokat. 

Az egyedi tervezésű, a tűzoltói feladatokból fakadó speciális igények figyelembevételével megépült új őrsépület amellett, hogy a legmodernebb informatikai eszközökkel van felszerelve, korszerű elhelyezési körülményeket is biztosít az itt dolgozó egység számára.
A 112-re beérkező segélyhívásokat a győri központba továbbítják, majd ezeket a BM Országos Katasztófavédelmi Főigazgatóság saját fejlesztésű programjával, a Pajzs műveletirányítás-segítő alkalmazással irányítják a Sopronkövesdi Katasztrófavédelmi Őrsre. 
-A rendszer elektronikus adatlapot generál a különböző események fontosabb jellemzővel – tudtuk meg Szűcs Tamás tűzoltó őrnagytól, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetőjétől. – Ennek segítségével kezdhetik meg a kollégák a vonulást, az ügyelet pedig folyamatosan ellátja a szükséges információkkal a vonuló egységeket.

 

Az egész országot érintő őrsprogram 2012-ben indult azzal a céllal, hogy a nehezen elérhető területeken kis létszámú tűzoltóőrsök létesüljenek, így a mentő, tűzvédelem és a tűzoltói segítség közelebb kerül az ott élőkhöz. 
-Az őrsprogram során a tűzoltóságoktól távolabb eső, úgynevezett fehér foltokra kisebb létszámú katasztrófavédelmi őrsöket telepítettünk, így hamarabb értek ki a tűzoltók, és kisebb károk keletkeztek – fejezi be Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados, a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.
A hazánkban eddig megépült őrsök tűzoltó állománya számos esetben bizonyította a program létjogosultságát azzal, hogy elsőként érkezett ki a káresetek helyszínére.

Legnépszerűbb cikkek