Megkezdődik a Soproni Katolikus Konvent fejlesztése

Négy településen öt turisztikai fejlesztést valósít meg a Győri Egyházmegye 1,1 milliárd forintból a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban. Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a pénteken Sopronban tartott projektnyitón elmondta, a kormány erősíti a turizmust, a vallási turizmus pedig az idegenforgalom egyik legősibb formája.

Az államtitkár hangsúlyozta: a 2020. június 30-ig megvalósuló fejlesztések révén a keresztény és magyar értékek kerülnek bemutatásra, amelyekkel "hitünk megerősödik, tudásunk bővül és közösség épül". Aláhúzta, a kormány szándéka az, hogy 2030-ig a magyar turizmus a mostani tíz százalék helyett tizenhat százalékkal járuljon hozzá a bruttó hazai termékhez (GDP), és 10-15 éven belül Magyarország minden szeglete bekapcsolódjon a turizmusba.


fotó: Griechisch Tamás
 Rákossy Balázs   európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár
Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár
fotó: Griechisch Tamás

Dr. Veres András megyéspüspök elmondta: az itt berendezett modern kiállítóterek a konvent 400 éves történetét is bemutatják majd. Egyházi emlékek, szakrális értékek, dokumentumok vagy éppen művészettörténeti értékkel bíró alkotások is láthatóak lesznek. Kialakítanak egy olyan közösségi teret, ahol kisebb időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások kapnak majd teret. A beruházás részeként fogadóhelyiséget is kialakítanak és modern multimédiás eszközöket is beszereznek. 

Dr. Veres András győri megyéspüspök
Dr. Veres András győri megyéspüspök
fotó: Griechisch Tamás

A projekt közvetlen célja, hogy az egyházi jellegű műemlékek és tárgyi emlékek valódi turisztikai célpontokká váljanak. Dr. Fodor Tamás kiemelte: a belváros megújulásához jól illeszkedik majd a konvent fejlesztése, hiszen a város történelmi emlékeinek fontos részét képzik a szakrális értékek.  

Dr. Fodor Tamás polgármester
Dr. Fodor Tamás polgármester
fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek