Indul a tanév a Soproni Egyetemen

Visszatekintés a 100 évvel ezelőtti II. ágfalvi csata főiskolás hőseinek tetteire, az első fa elültetése a Soproni Egyetem Hűségerdőben, megemlékezés az egykori bányász és kohász évfolyamokról – rendkívül változatos programokkal kezdődik az idei tanév a Soproni Egyetemen.

Az intézmény egy évvel ezelőtti fenntartói modellváltásakor kiemelt célként került meghatározásra, hogy a Soproni Egyetem egy fenntartható módon működő, Magyarország jövőjében stratégiai és nemzetgazdasági szinten is meghatározó szerepet játszó szakemberek képzését végző egyetem legyen. Az erdőgazdálkodás, a természetvédelem és vadgazdálkodás korszerűsítése, az elsődleges és másodlagos fafeldolgozás fejlesztése kiemelt cél, csakúgy, mint a jövőben ökológiai szemlélettel is dolgozni képes közgazdászok, vagy a zöld gondolkodás átadására alkalmas pedagógusok képzése. Az Egyetem felkerült a zöld egyetemeket tömörítő, széles körben elismert nemzetközi Green Metric University listára is. A Kuratórium és az Egyetem vezetése továbbra is elkötelezett a zöld fejlesztések, az épületállomány megújítása és a korszerű oktatási feltételek megteremtése mellett.

Az Egyetem tanévnyitójára jelképes időpontban, a II. ágfalvi csata 100 éves évfordulóján kerül sor. Ezen a napon az intézmény megemlékezik hőseiről, halottairól a botanikus kertben található Őrtüzek emlékműnél koszorúzással, az ágfalvi Ház-hegyen emlékszikla avatásával, valamint a Szent István-templom szobránál mécsesgyújtással is.

Ugyancsak ezen a napon kerül sor a főépület aulájában azon emléktábla felavatására, melyet a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány kezdeményezésére a Mecsek Egyesület bányászati osztálya állít a Soproni Egyetem együttműködésével, megemlékezve a Selmecbánya elhagyását követő új oktatási helyszínről, valamint az Akadémia egykor összetartozó szakjainak szétszakításáról.

A tanévnyitót jelenlétével megtiszteli a teljes erdészszakma, hiszen az erdőgazdaságok vezérigazgatói, a nemzeti parkok és a középfokú oktatás képviselői, szakmai szervezetek, valamint számos vállalkozás vezetője is ellátogat az eseményre. Előttük vehetik át az egész élet munkásságát elismerő díszoklevelüket az egykori hallgatók, és itt teszik le esküjüket az egyetem új polgárai. Ugyancsak jelen lesz az eseményen dr. Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, prof. dr. Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkár, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Szentpéteri Sándor erdőkért és földügyekért felelős államtitkár-helyettes, dr. Veres András megyéspüspök, dr. Reisner Ferenc, a Brenner János Hittudományi Főiskola rektora, dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora, dr. Heil Bálint, az Erdőmérnöki Kar dékánja, prof. dr. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja, dr. Palotás Árpád Bence, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja, dr. Völgyesi Lajos, a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának professzor emeritusa, Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere.

Az évnyitó keretében az egyetem díszpolgára lesz dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki hosszú esztendők óta támogatja munkájával az intézményt.

A Soproni Egyetemen 870 hallgató kezdi meg idén a tanulmányait, akik az intézmény „Természetesen Veled” jelmondatának megfelelően befogadó és inspiráló közegben, zöld környezetben készülhetnek a jövő szakmai kihívásaira.

Borítókép; illusztráció 

Legnépszerűbb cikkek