| 2022. augusztus. 4. | 1 perc olvasás

Megkezdődik Győr-Moson-Sopron megyében a parlagfű légi felderítése

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal munkatársai folyamatosan ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket helyszíni ellenőrzések keretében, azonban a 32. héten megkezdődik a légi felderítés is. A levegőből történő szemle különösen a nagy, nem belátható táblák, illetve a nehezen megközelíthető földek ellenőrzését könnyíti meg.

A Kormányhivatal felhívja a földhasználók figyelmét, hogy kötelesek az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben az ingatlanügyi hatóság által végzett helyszíni ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a földhasználó, annak hiányában a tulajdonos illetőleg a haszonélvező nem tett eleget e kötelezettségének, külterületen a terület fekvése szerint illetékes növény- és talajvédelmi feladatkörében eljáró megyei kormányhivatal elrendeli a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírság, valamint a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek megfizetésére kötelezi a mulasztót.


 
Azokon a földeken, ahol a jogszabályi előírások ellenére nem zajlott le a parlagfű-mentesítés és a parlagfű-borítottság a 30 százalékot eléri, a kultúrnövény tőszámától függetlenül a hatóságnak lehetősége van a teljes állomány megsemmisítésére, mely után a gazdálkodót nem illeti meg kártérítés.

Évek óta a legjobban fertőzött területek között található Fertőd térsége, a Téti járás területe, Győr környéke, Harka, Ágfalva, Újkér, Iván, Újrónafő és Jánossomorja. A tapasztalatok alapján azonban összességében megállapítható, hogy a felderített parlagfű-foltok területe évről évre csökken, amely a gazdák egyre tudatosabb, a parlagfű elleni védekezést szem előtt tartó gazdálkodásának köszönhető.

Kérjük a Tisztelt Gazdálkodókat, hogy ne hanyagolják területeik művelését, mivel a pollent szóró parlagfű humán-egészségügyi, agrotechnikai, és gazdálkodási szempontból is jelentős kockázattal bír. A tarlóhántás időben és megfelelő minőségben való elvégzése, a kapás kultúrák gyommentesen tartása, különös tekintettel a vegyszerezetlen szegélyek kaszálására, a legjobb módja a védekezésnek, a szankciók elkerülésének.

A parlagfűvel fertőzött területeket a https://pbr.nebih.gov.hu/ oldalon is be lehet bejelenteni.

Címkék: parlagfű

Legnépszerűbb cikkek