| 2021. október. 8. | 2 perc olvasás

Megkezdődött a Design Hét Sopron

Nyolcadik alkalommal rendezik meg Sopronban is a Design Hetet. Október 17-éig kiállításokkal, építészeti sétákkal, nyitott műhelyekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel is várják az érdeklődőket városszerte.

A rendezvénysorozat idén közel 20 programot kínál, mindegyik más-más irányból közelít a design témaköréhez. Az eseménysorozat megnyitóján Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte a résztvevőket.

- Ahogy Steve Job is fogalmazott: „A dizájn nem az, ahogy valami kinéz vagy amilyen érzést kelt. A dizájn az, ahogyan működik”. A VIII. Design Hét Sopron programjai között gasztronómiai, kulturális és ismeretterjesztő programok is szerepelnek. A 100 évvel ezelőtti sorsdöntő népszavazás alapvetően meghatározta a soproni polgárok város iránti hűségét és büszkeségét – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Farkas Ciprián. 

 A megnyitón Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is részt vett.   


fotó: Griechisch Tamás

Rokob Csaba, a Design Hét Sopron főszervezője elmondta: A Design Hetet első alkalommal 2004-ben rendezte meg a Magyar Formatervezési Tanács.

- A szervezők azzal a céllal hívták életre a rendezvényt, hogy tudatosítsák a design gazdasági és társadalmi szerepét, valamint segítsék a terület szereplői közötti kommunikációt. Sopron immár nyolcadik alkalommal ad otthont ennek a  sokszínű rendezvénynek - tette hozzá Rokob Csaba.  


fotó: Griechisch Tamás

A Design Hét Sopron során pop-up kiállítást is megtekinthetnek az egykori népszavazás helyszínén. A Soproni Egyetem többek között egy botanikus kerti túrával készül, melynek során a közel 110 éves múltra visszatekintő kert páratlanul gazdag gyűjteményét ismerhetik meg a látogatók.

A programsorozat keretében a fertőrákosi barlangszínházba is érdemes lesz ellátogatni. Józsa Dávid építész kalauzolásában eddig még nem látott oldaláról ismerhetik meg a különleges atmoszférájú, a maga nemében egyedülálló színházi és koncerthelyszínt. A nyitott stúdiók keretében Balogh Eszter üvegfestő munkáit és műhelyét is megtekinthetik az érdeklődők. A tervezéstől a megvalósításig címmel invitálja vezetett túrára a résztvevőket Tompos Csaba építész az új Lőver Uszodában. 

Az édesszájúak számára is tartogat izgalmas programot a Design Hét. Tóth-Tatai Lilla csokoládé-szakértő a csokoládé igazi arcát mutatja meg a közönségnek a kakaóbaboktól a kész termékekig! A Harrer Csokoládéműhelyben a bean-to-bar folyamat elindításáról is hallhatnak információkat, ezen kívül kóstolásra is lehetőség nyílik.

A Szent Mihály-templom méreteivel és merész arányaival kapcsolatban is hallhatnak érdekes információkat azok, akik ellátogatnak Nemes András művészettörténész rendhagyó tárlatvezetésére jövő héten szombaton. Dr. Tárkányi Sándor építész vezetésével a sikátorok történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Sopron belvárosa alatt négy méter mélyen a római kori Scarbantia romjai húzódnak. Az Új utca és a Szent György utca sarkán álló Vasalóház pinceszintjén a scarbantiai fórum déli részletét nézhetik meg a Bene Csaba által vezetett túrán, a FORUM SCARBANTAE kiállításon.  

A programokról bővebb információkat itt olvashatnak!

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek