| 2020. november. 17. | 1 perc olvasás

Megkezdődött a madáretetési szezon

Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad, valamint a tőlünk északabbra fekvő, területek madarai is sok esetben Magyarországra vándorolnak. A ház körüli gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészelhetik a telet, az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak.

A téli madáretetés a legtöbb fajt érintő, akár hat hónapon át tartó, egyik legösszetettebb madárvédelmi tevékenység. A madaraknak nagy szükségük van a kihelyezett, magas energiatartalmú táplálékokra ahhoz, hogy megőrizhessék a súlyukat, és jó kondícióban legyenek a tavaszi költési időszakra. 


Fotó: Illusztráció

 - A madarak téli etetésének első és legfontosabb szabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba legalább a tartós fagyok megszünéséig. A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, és ezt véletlenül éppen a tél leghidegebb időszakában tesszük, a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek. A madarak kedvenc tápáléka a napraforgómag, de más olajos magvakat is szívesen fogyasztanak - tudtuk meg dr. Hadarics Tibortól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Csoportjának szakértőjétől. 

Tartós, hosszabb ideig tartó fagyok idején nem csak a táplálék, de az ívóvíz megtalálása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából.

- A téli időszakban a folyadékvesztés pótlására is kiemelt figyelmet kell fordítani. A fagyos időszakokban célszerű napközben legalább egyszer az itatókat langyos vízzel feltölteni - hangsúlyozta dr. Hadarics Tibor. 

Az etetési időszak hazánkban általában november elejétől április közepéig tart. 

Borítókép: Illusztráció Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek