| 2024. június. 12. | 1 perc olvasás

Megkezdődött a mocsári teknősök tojásrakási időszaka

Júniusban elindultak a nőstény mocsári teknősök lerakni tojásaikat, most van itt az idő, hogy a következő generációról gondoskodjanak. Az emberi tevékenységek miatt azonban sok olyan szárazföldi élőhely, amely alkalmas lenne a tojásrakásra, mára beépült vagy megművelt területté vált. Ez jelentősen csökkentette a teknősök szaporodási esélyeit.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park célja, hogy minél több mocsári teknős lelőhelyét fel tudja kutatni Győr-Moson-Sopron vármegyében. Ehhez lakossági megfigyelésekre is szükségük van. Ha látott mocsári vagy ékszerteknőst, töltse ki az alábbi kérdőívet, mely csak pár percet vesz igénybe, és fontos információt szolgáltat a faj védelméhez!

https://forms.gle/2hQ3pBMqSw25Guf16

Érdekességek a mocsári teknősről:

A kis teknősök általában augusztus - szeptemberben bújnak elő a tojásaikból. Azonban ha az anya túl későn rakta le tojásait, vagy az időjárás kedvezőtlen, a fiókák nem kelnek ki, hanem tojásba zárva áttelelnek és következő évben bújnak csak elő. Így nem ritkán már április elején is találkozhatunk apró teknősökkel.

Fotó: Váczi Miklós

A nőstény teknősök ugyanoda járnak vissza tojást rakni, ahol ők maguk is napvilágot láttak.

A mocsári teknős nagyon fontos szerepet tölt be vízi ökoszisztémákban, méghozzá a vizek „öntisztulásában”. Táplálékát víziférgek, rákok, rovarok, csigák, kagylók, ebihalak jelentik, de nem válogatós, így az elpusztult állatokat is előszeretettel fogyasztja.

Fotó: Kurali Anikó

A mocsári teknős egykor rendkívül gyakori volt az állóvizek, lassú folyású folyók és csatornák mentén, számuk azonban mára megfogyatkozott. Ennek fő oka a vizes élőhelyek, valamint a tojásrakásra alkalmas szárazföldi élőhelyek drasztikus megfogyatkozása. Az élőhelyvesztés mellett fennmaradásukat a szabadon engedett idegenhonos teknősfajok megtelepedése is veszélyezteti. Ezek közül is a hasonló életmódú ékszerteknősök jelentik a legnagyobb fenyegetést, melyek kiszoríthatják őshonos teknősfajunkat a csökkenő területű élőhelyeiről.

Legnépszerűbb cikkek