| 2018. június. 15. | 1 perc olvasás

Megkezdődött a SopronDrum / Merre tart az ütős világ?

- Ez a fesztivál azért is jött létre, hogy megmutassuk mi is zajlik a világban ebben a műfajban. Sopronba hoztuk a legjobbakat, hogy a fiatalok találkozhassanak velük, itt éljenek át olyan élményeket, amelyek elkísérik őket zenei tanulmányaik, útjaik során. – mondta Horváth Kornél, Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, a SopronDrum művészeti vezetője a fesztivált megnyitó rövid köszöntőjében a leghűségesebb város teátrumában.

A találkozó ötletgazdája felidézte, hogy nagyon régen, egy debreceni jazz fesztiválon látott egy olyan brazil ütőhangszeres művészt játszani, hogy annak hatása még ma is él benne, elkísérte egész pályafutását.  A SopronDrum létrejötte a város középpontba helyezése és a világsztárok jelenléte, koncertjei mellett azért is fontos számára, mert a mesterkurzusok alatt is szerezhetnek hasonló élményeket a fiatalok.

Horváth Kornél
Horváth Kornél

A június 17-ig tartó SopronDrum programjában szerepel  She–e Wu marimbaművész, Aaron Spears, Chris Deviney, Rolando Morales-Matos, Billy Cobham, különleges produkciókkal készül a hazai színeket képviselő tHUNder Duo a Sopron Balettel és igazi kubai hangulatú dzsessz–bulit ígér ma este Richard Bona & Mandekan Cubano Group a Fertőrákosi Barlangszínházban.

She–e Wu marimbaművész a Liszt Központ előtt
She–e Wu marimbaművész a Liszt Központ előtt


A fesztiválra érkező diákok, hallgatók és tanáraik mától a Fő téren, illetve a Liszt Café teraszán kapnak fellépési lehetőséget. Ilyen jellegű, kimondottan ütősöknek kitalált fesztivált, ennyi világsztár együttes közreműködésével, szakmai programokkal, mesterkurzusokkal még nem szerveztek az országban, sőt Európában is ritka.

Legnépszerűbb cikkek