| 2022. augusztus. 15. | 1 perc olvasás

Megkezdődött a szüret a Soproni borvidéken

Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret a Soproni borvidéken. A borászok közepes termésmennyiségről számoltak be, ami a csapadékhiányos időjárás mellett igen jónak mondható.

Manapság már szinte minden borász gépi segítséget vesz igénybe a szüretnél, hisz jóval gyorsabb, hatékonyabb, és miután a humánerőforrással több gond is adódik, így kiszámíthatóbb. A gép egy hektárt mindössze 40 perc alatt szüretel le. A szőlő érettségének vizsgálatára több módszer is létezik. Az időjárás viszontagságai évről évre egyre jobban megnehezítik a borászok dolgát, de az idei termésmennyiség közepesnek mondható.

fotó: Máthé Alexandra 
Az egyik módszer, hogy a szőlősgazda megkóstolja a fürtöt és megnézi a magot, hogy kellően megbarnult-e. A másik módszer a próbaszüret, mely során a must fokát, a savtartalmat, a savösszetételt, valamint a tápanyag ellátottságot is ellenőrizzük. Sopronban közepes aszályról beszélhetünk. A csapadékszegény tavasz után, nyáron megérkezett a várva várt eső. Idén kiváló minőségű, közepes termésre számítok

- mondta Taschner Kurt István, a Taschner Bor-, Pezsgőház borásza.

fotó: Máthé Alexandra 

Az Irsai Olivér egy korai csemegeszőlő-fajta, melyet 1930-ban Kocsis Pál nemesített meg. Az ebből készült bor pedig egy nagyon finom, lágy behízelgő ízvilág. A szüret után megkezdődik a feldolgozás: préselik, ülepítik, beoltják élesztőgombával, majd körülbelül egy hét után kierjed, majd kezelés, szűrés után palackba kerül az Irsai Olivér 2022-es évjárata.

fotó: Máthé Alexandra 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek