| 1 perc olvasás

Megkezdődött az idei aratási szezon

Június 29-én Péter és Pál napjával elkezdődött az idei aratási szezon. A katasztrófavédelem minden évben kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére, ezért fontosnak tartják a lakosság, valamint a gazdálkodó szervezetek tájékoztatását az aktualitásokról, a mezőgazdasági munkálatokra vonatkozó tűzvédelmi, iparbiztonsági szabályokról.

A nyári betakarítási munkák nagyon tűzveszélyesek, ezért minden gazdának fel kell készülnie a gépek üzemképessége és azok tűzvédelmi megfelelősége szempontjából is. A forró nyári idő, a felmelegedett gépalkatrészek, a csepegő üzemanyag és a könnyen gyulladó száraz növényzet együttes jelenléte könnyen tűzhöz vezethet.

A munka megkezdése előtt továbbra is fontos ellenőrizni a kipufogórendszert, mert a nem megfelelő illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító-rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabaduló kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat. Továbbra is kiemelten figyelni kell a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelésére, valamint a kombájnok földelésére, a munkagépek tisztán tartására.

A hatósági szakemberek az ellenőrzéseken túl a rendszerint előforduló hibák kiküszöbölése érdekében tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára.

 

 

 

Borítókép forrása: Pixabay

 

Legnépszerűbb cikkek