| 3 perc olvasás

Megkezdte a felkészülést a soproni olimpiai selejtezőre a magyar női kosárlabda-válogatott

Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a magyar női kosárlabda-válogatott készen áll arra, hogy belépjen az olimpiai kapun a jövő csütörtöktől vasárnapig tartó selejtezős tornán Sopronban.

A nemzeti csapat szombati sajtótájékoztatóján a szakvezető egy személyes példával szemléltette együttesének helyzetét:

"Dunakeszi alsón van egy játszótér, egy homokozó, egy hinta, amit szeretnek a gyermekeim, de néha elmegyünk a Ligetbe, ahol van egy nagyobb játszótér nagyobb homokozóval, több hintával, sokkal nagyobb mászókával. Ami most előttünk áll, az is egy másik játszótér" - kezdte a kapitány.

fotó: Rombai Péter

"Magyarországon a női kosárlabda most jutott arra a szintre, hogy egy másik színpadon megmutatva magát továbbléphet. Szeretnénk bejátszani ezt a játszóteret is. Szeretnénk olyan magasságba lépni, hogy már ne csak Európában beszéljenek a csapatról, hanem a világban is tényezők legyünk. Ez sokkal nagyobb lépcső, mint amit az elmúlt években megmásztunk, de úgy érzem, már készen állunk bizonyos dolgokra. Arra is, hogy belépjünk azon a bizonyos olimpiai kapun."

A világ legjobb 12 csapata közé szeretnénk bekerülni, most a legjobb 16-ban vagyunk.

Székely Norbert kifejtette, csalódott akkor lenne, ha nem hoznák ki magukból a maximumot, és nem adnának ki magukból mindent.

fotó: Rombai Péter
Három olyan csapattal játszunk, amelyek előrébb vannak a világranglistán. Mind a három csapatot kell néznünk: nem egyetlen meccset szeretnénk megnyerni, hanem az aktuális mérkőzést. Egyesével lépdelni, egyre magasabbra téve a lécet. Ezt fogjuk csinálni ezen a tornán

- fejtette ki a szakvezető.

Aho Nina, a válogatott hátvédje szerint egy sportoló életében az olimpia egy olyan cél, ami a legmagasabb szint.

fotó: Rombai Péter

"A lehetőség csak akkor adódik, amikor készen van rá az ember - vagy egy csapat, egy szövetség, egy ország. Magyarországon a női kosárlabda eljutott arra a szintre, amikor készen állunk arra, hogy egy ilyen tornán részt vegyünk. Kanada és Japán ellen is játszottunk már az U17-es vb-n, tudjuk, milyen kosárlabdát játszanak, a spanyolokat pedig közelebbről is ismerjük, gyakran összecsaptunk velük az elmúlt években" - közölte a DVTK játékosa, hozzátéve, izgatottan, de higgadtan, a torna minden percét megélve szeretnének kosárlabdázni a következő egy hétben.

Pukler Gábor csapatvezető kiemelte, hogy szeretnének Párizsba menni a nyáron.

fotó: Rombai Péter

"A helyszín adott, szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki részt vett abban, hogy itt lehessen ez a torna. A nyugalom és professzionalizmus, amit évek óta kapunk, kiemelendő. A csapat együtt van, ugyanakkor azt is látni kell, hogy itt nem olyan csapatokkal fogunk játszani, amelyek feltartott kézzel jönnek."

Nekünk ez egy jutalomjáték, a torna minden pillanatát meg kell élnünk felszabadultan. Jegyzik a csapat nevét, beszélnek rólunk Európában, sőt még tágabb környezetben is, kezdenek komolyan venni bennünket, ami nagyon jó érzés

- mondta a sportvezető.   

fotó: Rombai Péter
 A magyarok a selejtezőben az idei Amerika-bajnokságon bronzérmes Kanada ellen kezdenek, majd az olimpiai ezüstérmes japánokkal, végül az Eb-második spanyolokkal találkoznak a Novomatic Arénában, amely a korábbi Euroliga négyes döntőkhöz hasonlóan 2500 férőhelyesre bővül. A négyesből az első három jut ki a párizsi olimpiára.

A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, akkor negyedikként zárt Moszkvában.

A válogatott 15 fős kerete az olimpiai selejtezőre:
Aho Nina (DVTK Hun-Therm), Dombai Réka (Serco UNI Győr), Dubei Debóra (Serco UNI Győr), Goree Cyesha (Serci UNI Győr), Határ Bernadett (Salamanca, spanyol), Horváth Bernadett (TARR KSC Szekszárd), Juhász Dorka (Schio, olasz) Kányási Veronika (DVTK Hun-Therm), Kiss Virág (Mersin, török), Lelik Réka (DVTK Hun-Therm), Ruff-Nagy Dóra (Serco UNI Győr), Sitku Zsuzsanna (Sopron Basket), Studer Ágnes (Carolo Basket, francia), Török Ágnes (Serco UNI Győr), Varga Alíz (Sopron Basket)

fotó: Rombai Péter

A soproni selejtezőtorna programja:

február 8., csütörtök:
Spanyolország-Japán 16.30
MAGYARORSZÁG-Kanada 19.00

február 9., péntek:
Kanada-Spanyolország 15.30
MAGYARORSZÁG-Japán 18.00

február 11., vasárnap:
Kanada-Japán 15.00
MAGYARORSZÁG-Spanyolország 17.30

fotó: Rombai Péter

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek