| 2022. január. 28. | 2 perc olvasás

Megkezdték az Ó-Zsinagóga Ispotály épületének a felújítását

Megkezdték az Új utcai Ó-Zsinagóga Ispotály épületének a felújítását, illetve a papréti zsinagóga teljes körű rekonstrukciójának előkészítését – mindez a zsidó hitközséget érintő kérdésekkel kapcsolatos pénteki sajtótájékoztatón hangzott el a városházán.

Az önkormányzat elkötelezett az iránt, hogy a Soproni Zsidó Hitközség a szakrális tevékenységeit megfelelő körülmények között láthassa el - emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Farkas Ciprián polgármester. Ennek a jegyében január közepén megkezdődtek az Új utcai Ó-zsinagóga egyik lakóépületének a felújítási munkálatai, amelyet majd hitéleti célból, illetve oktatás céljából használhat a hitközség. Minderre 20 millió forintot fordít az önkormányzat saját forrásból. – Nagyon fontosak városunknak ezek a különleges építészeti emlékei. Úgy gondoljuk, hogy akkor tudjuk jól hasznosítani őket, ha részben a turizmus, részben az oktatás céljából használjuk őket.  Az oktatás nagyon fontos, hiszen a fiatal generáció nevelése, tájékoztatása az alapja az antiszemitizmus elleni küzdelemnek – mondta el Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke. 


fotó: Griechisch Tamás

Egy másik égető probléma megoldásáért is sikerül lépnie az önkormányzatnak: 30 millió forintot különítenek el az idei költségvetésből arra, hogy elkészüljön az a terv, amely a papréti zsinagóga teljes körű felújítására vonatkozik. – Minden közösség számára rendkívül fontos az épített örökség. Sopron városában a középkori zsinagógákon túl megmaradt az egykori ortodox zsinagóga a Papréten, melyet az ötvenes évek közepe óta nem használunk aktívan, de szívünk csücske az épület. Minden ősszel bemegyünk, hogy legalább évente egyszer ott imádkozzunk.  Nagyon jó lenne, ha visszakapná eredeti patináját, fényét – emelte ki Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián a sajtótájékoztatón kiemelte: a város számára nagyon fontos, hogy szoros együttműködést alakítsanak ki a helyi zsidó hitközséggel. - Sopronban a zsidóság csaknem 800 éves múltra tekint vissza, ennek megfelelően számos épített öröksége van az itt élő zsidó polgároknak. Nekünk az a feladatunk, hogy ezeket az emlékeket és kulturális hagyományokat megőrizzük, átadjuk őket az utánunk következő generációnak. Az önkormányzatnak felelőssége, hogy anyagi támogatással segítse a soproni zsidó hitközséget abban, hogy a zsidó kultúrához és hitélethez köthető tevékenységek körét abban az épületben tudja megélni, amelyet az ősei hoztak létre – részletezte a polgármester. 


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: nagyon fontos, hogy a jövő nemzedéke megfelelő tudást kapjon a XX. század legsötétebb fejezetéről: a holokausztról. Ezért is fontos a ispotály felújítása, ahol a hitélet gyakorlása mellett az oktatás is főszerepet kap.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek