| 2022. december. 14. | 2 perc olvasás

Megnyerte a diákolimpia megyei döntőjét a végzős, kitűnő Kolos

Orosz Kolos, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum diákja nemcsak az iskolában, a sportban is megállja a helyét. Az asztalitenisz-diákolimpia megyei döntőjét másodszor nyerte meg, miközben végzősként is kitűnő tanulója a Líceumnak.

- Hat éve kezdtem, úgyhogy azt igazán nem mondhatom, hogy kiskorom óta pingpongozom. Otthon a tesómmal játszva ismertem meg, megtetszett, kerestem a lehetőséget, hol tudnám szakemberek segítségével fejleszteni magam. Megtaláltam a soproni Turris SE-t, majd egy ideig a Büki TK játékosaként fejlesztettem tudásom dr. Baráth Kornél és Böhm Gábor útmutatásával. Jelenleg a Turris színeiben versenyzem NB II-ben - meséli Orosz Kolos. Ahogy beszélgetünk a Diákolimpia megyei győztesével az is kiderül - mintegy véletlenül, mert Kolos még szerény is -, hogy tavaly is ő nyert. Azelőtt csak azért nem, mert a pandémia miatt nem volt verseny...

A pingpongról Kolos úgy gondolja, ez egy olyan sport, amit az élvez a legjobban, aki csinálja... Mindenesetre olyan labdajáték, ami az állóképesség és a gyors reagálás mellett feltételez egy robbanékony, lendületes személyiséget is. Orosz Kolos szerint ő az életben nem ilyen, a játékasztalnál viszont igen. Ott a pillanatok tört része alatt dönt és ha kell stratégiát  is vált, "civilben" viszont inkább megfontolt és alapos. Akárhogy is, a pingpongban és a tanulásban is kiemelkedő a teljesítménye. A Líceumban kitűnő, a sportban pedig eredményes: párosban  országos második helyezett, egyéniben éppen két hete nyerte meg a nyugat-magyarországi versenyt. Hetente négyszer-ötször is elmegy edzésre, Böhm Gábor és Tóth Tibor edzők kiemelten foglalkoznak vele.

Kolos a jövőben sem szeretne szakítani kedvenc sportágával. Mechatronikai mérnöknek készül, tervező szeretne lenni, a Budapesti Műszaki Egyetemre adja be jelentkezését. Ha felveszik - amiben nagyon bízik -, Budapesten is szeretné folytatni sportkarrierjét. Nagy vágya az Extra Ligában játszani.

- De akkor sem fogok kétségbeesni, ha ez nem sikerül, nekem a tanulás az első, bár a sportot is szeretem. A pingpong mellett még futni szoktam, most ősszel az egyik nagy vágyam is teljesült: lefutottam a soproni félmaratont - árul el még egy nagy teljesítményt az érettségi előtt álló fiatalember.

Nyolc éve jár a Líceumba, annak idején a bátyja széchenyisként, a nővére licistaként érvelt  iskolája mellett. Győzött a lánytestvér...

- Úgy gondolom, jól döntöttem, szeretem a sulit, jó a közösség, jól érzem magam - mondja mosolyogva.  Februárban a Líceumot képviseli a diákolimpia országos döntőjén. Lesznek drukkerei.