Megnyílt a NépmesePont

Megnyílt a NépmesePont

  2018. szeptember 2. - www.sopronmedia.hu

Ünnepélyes keretek között nyílt meg vasárnap Sopronban, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a Soproni NépmesePont, amely egy gyermekbarát foglalkoztató térként várja a jövőben az aprónépet.

Vasárnap délután egy ünnepélyes megnyitón adták át a Soproni NépmesePontot, amelyet a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ alagsorában alakítottak ki.

A hivatalos megnyitó egy jelképes "paszulyág" átvágásával kezdődött, amely egyben azt is jelképezi, hogy a soproni gyermekfoglalkoztató az égig érő paszulyt választotta főmotívumként, amelyre a szervezők az egész NépmesePont arculatát és működését fűzték fel. Egy óriásollóval Pataki András, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója, Sass László, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében valamint Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke közösen végezte el az avatást, majd kinyílt a gyerekek nagy örömére az új közösségi tér ajtaja. 

Az ünnepi köszöntőben Pataki András elmondta, hogy ez az új közösségi helyiség egy olyan lehetőséget kínál a gyermekeknek, ahol számtalan olyan programmal kedveskednek a jövőben az aprónépnek, amely a magyar verbális folklórkincs értékeire, az élőszavas versmondásra illetve hallgatásának élményére kívánja helyezni a hangsúlyt. Életre keltik itt a magyar népmesekincs szinte végtelennek tűnő tárházát, amely egy olyan hiánypótló színfoltot jelent, amely minden bizonnyal elnyeri majd a soproniak illetve a környékbeliek tetszését is. 

Sass László, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke az Önkormányzat nevében örömét fejezte ki, hogy megvalósulhatott egy olyan álom, amely a népmesék kincseit újra a fókuszba állítja és amely közösségi tér a programkínálatában a helyi népi értékekre helyezi a hangsúlyt. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a mai rohanó világba a gyermekeket megismertessük azokkal a hagyományokkal és népszokásokkal, amelyek jelentős értékkel bírnak és egyben biztosítják a legkisebbeknek az ismeret- és tudásgyarapítását. 

Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke köszöntőjében rámutatott arra, hogy milyen fontos, hogy már gyermekkorban megismertessük a jövő nemzedékét azokkal a kulturális kincsekkel, amelyeket a mesék és a versek világa rejt és amelyek olyan alapot nyújthatnak a legfiatalabb generációnak, amelyeknek ismereteit és tanulságait később kamatoztathatnak. 

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy a NépmesePont céljai illeszkednek a Nemzeti Alaptantervhez illetve a nevelési és oktatási programhoz és amely minden bizonnyal beváltja a hozzáfűzőtt reményeket. Külön örömét fejezte ki, hogy ezúttal Sopronban nyílik meg ez pont, hisz ennek a városnak mindig is fontos volt a magyar gyökerekhez való ragaszkodás és ezt történelme folyamán ezt többször is bizonyította. 

A hivatalos ünnepség után a gyerekek vették bitrokba a több helyiségből álló foglalkoztató teret, ahol különböző programokkal és  kézműveskedéssel is várták őket. 

Kérem, várjon... Kérem, várjon...