| 2017. december. 3. | 2 perc olvasás

Megnyílt a Soproni Képzőművészeti Társaság idei Adventi Tárlata!

Advent első vasárnapján került sor a Várkerület Galériában a Soproni Képzőművészeti Társaság idei Adventi Tárlatának megnyitójára, amelyen bemutatták a Soproni Füzetek periodika idei számát.

A teltházas  esemény résztvevőit Dr. Hegyi Ferenc, a Soproni Baráti Körök és Kulturális Egyesületek Szövetsége elnöke köszöntötte, aki a soproni kulturális hagyományok rangjához méltó eseményként szólt az Advent időszakához kötődő kiállításról és a soproni kulturális élet keresztmetszetét bemutató Soproni Füzetek újabb számáról.

Sopron Önkormányzata nevében Tóth Éva, önkormányzati képviselő köszöntötte az egybegyűlteket. Az ünnepek és jeles napok fontosak, mert magukkal hozzák az értékekre való intenzívebb érzékenységet, odafigyelést – mondta Tóth Éva. A képviselő megköszönte a Képzőművészeti Társaság alkotóinak és a Soproni Füzetek 2017 szerzőinek, hogy az egyik legbensőségesebb, ugyanakkor leglélekhezszólóbb ünnep,  az adventi időszak örök  értékéből ihletetten, ezt közvetítve teszik széppé a kiállítással és írásaikkal Sopron életét.


fotó: Griechisch Tamás

A kiállítást Dr. Zentai László, a Soproni Füzetek főszerkesztője és Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke nyitotta meg.

„A szó elszáll, az írás megmarad” – idézte a közismert  szállóigét Dr. Zentai László főszerkesztő, aki elmondta:  az idei terjedelmes művészeti antológia nagy értéke, hogy dokumentumként és irodalmi alkotásként, vagy képekben  is megőrzi a jövő számára mindazt a város kulturális életéből, amit a soproni, vagy Sopronhoz kötődő alkotók fontosnak tartanak elmondani. A periodika jelenlegi szerkesztői igyekeznek a valamikori szerkesztők, Sarkady Sándor és Bősze Balázs által meghonosított igényességnek érvényt szerezni a kiadvány összeállításakor. 


fotó: Griechisch Tamás

Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke felsorolta mindazokat a kiállításokat, rendezvényeket, emléküléseket, amelyeket a társaság  az elmúlt év során szervezett, kiemelve a 120 éves jubileum alkalmából a Munkácsy-teremben rendezett tárlatot. Az egyesületnek jelenleg 40 tagja van, csoportos kiállításokon évente 8-10 alkalommal mutatkoznak be.

Keresztény Richárd köszönetet mondott a soproni kulturális élet, külön is a Soproni Képzőművészeti Társaság  tevékenységét támogatóknak, kiemelve Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatát.
 Az idei Adventi tárlatról szólva Keresztény Richárd hangsúlyozta azt a tényt, hogy mára már többnyire az Adventhez, mint témához is köthető művekkel jelentkeznek a kiállítók, amely a kiállítás hangulatát az ünnephez emeli.


fotó: Griechisch Tamás

A megnyitón Tóth Éva, önkormányzati képviselő gyújtotta meg a Várkerület Galéria adventi koszorúján az első gyertyát, azt követően, hogy Jacsó Erika fuvolaművész  és T. Horváth József előadóművész ünnepi műsorral lépett fel az eseményen.

A Soproni Képzőművészeti Társaság Adventi Tárlata december 12-ig, munkanapokon tekinthető meg a Várkerület Galériában (Várkerület 19.), ahol a Soproni Füzetek 2017. kiadvány is beszerezhető.

fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek