| 2017. november. 22. | 1 perc olvasás

Megnyílt a Szent László-év vándorkiállítás Sopronban!

A Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ Munkácsy termében nyílt meg Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse című kiállítás, melynek apropója, hogy a 2017-es esztendőt Szent László-évének nyilvánították. A kiállítás fővédnöke Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. A tárlat december 6-ig látogatható.

A 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a Nemzetpolitikai Államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

A szerdai megnyitón köszöntőt mondott Barcza Attila tanácsnok, a kiállítást Gaal Gergely a Szent László-év Tanácsadó Testület elnöke nyitotta meg.

Barcza Attila elmondta, hogy Sopron város és vármegye is kapcsolódik Szent Lászlóhoz, például abban, hogy a két világháború között a soproni honvéd gyalogezred a nevét viselte. Fontosnak találta, hogy Szent László királynak tisztelete, és az ő hite erősödjék a mai emberekben.

Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez a kiállítás itt Sopronban is bemutatásra kerülhet.


fotó: Griechisch Tamás

Gaal Gergely országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kiállítás, eddig több mint 100 helyen volt megtekinthető a Kárpát-medencében, hozzá kapcsolódó programsorozatokkal, melyeket nagy érdeklődés kísér. Nagy szükségünk van arra, mondta, hogy mi magyarok a 21. században emlékezzünk történelmi múltunkra, a kereszténységünkre. Szent László példát mutathat a mai európai politikusoknak is, hiszen a keresztény európa védelme most is aktuálissá vált.


fotó: Griechisch Tamás

A beszédek végén a megnyitó Varga Áron a Soproni Szent Orsolya Gimnázium tanulója, a Szent László Énekverseny győztesének ének produkciójával zárult. Az eseményen részt vett Tóth Éva önkormányzati képviselő is.


fotó: Griechisch Tamás

fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek