| 2019. június. 30. | 2 perc olvasás

Megnyílt a XXII. Országos Érembiennálé

Az 1977-ben Sopronban útjára indított Országos Érembiennálé vasárnap délelőtt nyílt meg a Lábasházban. A rangos eseményt kétévente rendezik meg. Az idei tárlat is hűen tükrözi: nem véletlenül tartozik a nemzetközi élvonalba a hazai éremművészet.

Az érem egy olyan szabad műfaj, ami anyagában, témájában és a 150x150x150 mm közti mérethatáron belül azt csinál, amit akar, azaz amit alkotója óhajt - vallja Bakos Ildikó szobrász- és éremművész, a 2017-es Országos Érembiennálé Nagydíjasa, Ferenczy Béni díjas alkotó, aki idén kamaratárlattal mutatkozik be a biennálén. - Lehet vésett, mintázott, vert, applikált, lehet geometrikus, lehet ábrázoló, használhat bármilyen anyagot, lehet öntött és viaszveszejtett, szerelt, festett: egyszóval mindenki megtalálhatja a maga saját anyagát, amiben elmondhatja azt, amit közlésre érdemesnek tart – tette hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

A kiállító művészeket Sopron nevében Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok köszöntötte, aki beszédében kiemelte: „Az Érembiennálé az 1977-es kezdetektől fogva Sopron egyik büszkesége, és ma is a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozatának kiemelkedő eseményei közé tartozik. 1977-ben ünnepelte Sopron szabad királyi várossá nyilvánításának a 700. évfordulóját. Az akkor tartott jubileumi ünnepségsorozat keretében indult útjára ez a tradicionális rendezvény. Az idei év mottója: befogadás és hagyományteremtés. Ez a két gondolat már több mint 700 éve jelen van városunkban. Ha rátekintünk a tradicionális címerünkre: nyitott kapukat láthatunk. Úgy is mondjuk, hogy Sopron az ország nyugati kapuja. A város mindig kinyitotta a kapuit a jószándékú és jóakaratú emberek és vendégek számára...”  A város tanácsnok bízik abban, hogy még sok-sok évtizeden keresztül karolhatja fel Sopron az éremművészetet.


fotó: Griechisch Tamás

A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg, aki mondandójában rámutatott: a kiállítás nagy érdeme, hogy a hagyományos érmekben épp úgy gyönyörködhetnek a művészetkedvelők, mint a kísérletező, egyedi technikákat felvonultató darabokban.


fotó: Griechisch Tamás

A megnyitót a hagyományos díjátadás zárta. A Civitas Fidelissima Sopron – A Leghűségesebb Város díját idén Holló István kapta, az elismerést Sass László, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke adta át. Sopron Megyei Jogú Város Nagydíját, a Ferenczy Béni-díjat Lieb Roland Ferenc nyerte el, a díjat Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok adta át. A XXII. Országos Érembiennálé szeptember elsejéig tekinthető meg a Lábasházban.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek