| 2 perc olvasás

Megnyílt a XXIV. érembiennálé a Festőteremben

A kortárs éremművészet legnagyobb ünnepét, az Országos Érembiennálét nyitották meg vasárnap délelőtt a Festőteremben. A tárlat – az eddigi hagyományoknak megfelelően – bemutatási lehetőséget biztosít a magyar éremművészet legújabb eredményeinek és sikeres kísérleteinek.

A biennálé mind a város, mind a Soproni Múzeum fontos művészeti eseménye, megőrzendő és értékes hagyomány. A szervezők többek között a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihály és Pollack Mihály, a 200 éve született Petőfi Sándor, Madách Imre, a 150 éve született Bánffy Miklós, a 200 éve keletkezett Himnusz, valamint a 150 éve egyesített Budapest évfordulós érmeit is várták a megmérettetésre.

fotó: Griechisch Tamás 
fotó: Griechisch Tamás 

Az eseményen dr. Farkas Ciprián köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte: Sopronban 1977-ben, a város fennállásának 700.évfordulója alkalmából rendezték meg az első Országos Érembiennálét azzal a céllal, hogy állandó bemutatkozási fórumot teremtsen a kortárs magyar éremművészeknek. 

fotó: Griechisch Tamás 
Az elmúlt 46 év alatt ez a rendezvény a város kulturális életének meghatározó része lett. Sopron rendkívül gazdag kulturális hagyományokkal rendelkezik, melyekre büszkék vagyunk

– fűzte hozzá dr. Farkas Ciprián.

A tárlatot dr. Mélyi József művészettörténész nyitotta meg, aki kiemelte: a kulturális értékek megőrzése és ápolása rendkívül fontos.

fotó: Griechisch Tamás 
A kiállítás rendkívül sokszínű, hiszen hagyományos érmek mellett a kísérletező, egyedi technikákat felvonultató alkotásokat is megtekinthetik az érdeklődők. Ez a tárlat egyszerre tiszteleg a hagyományos művészet és a jelen éremművészete előtt

– tette hozzá a művészettörténész.

fotó: Griechisch Tamás 

A biennálén Szabó György szobrász- és éremművész a 2021. évi XIII. Országos Érembiennálé nagydíjasa, a Ferenczy Béni-díj nyertese önálló kamarakiállítással szerepel.

A rendezvényen Tóth Éva önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok és Sass László önkormányzati képviselő is részt vett.

fotó: Griechisch Tamás 

A megnyitót a hagyományos díjátadás zárta. A  Civitas Fidelissima díjat idén Dorogi János nyerte el, a biennále nagydíját, a  Ferenczy Béni-díjat pedig Szabó Virág vehette át. 

fotó: Griechisch Tamás 
fotó: Griechisch Tamás 
A XXIV. Országos Érembiennálé október 29-ig tekinthető meg, keddtől péntekig, 12-16 óráig, szombattól vasárnapig és ünnepnapokon 10-18 óráig.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek