Megnyílt az Őszi Tárlat

  2021. október 18. - www.sopronmedia.hu

Festmények, kisplasztikák és fotók is szerepelnek a 21. Őszi Tárlaton, amely hétfő este nyílt meg a Festőteremben. Az 1921. évi népszavazás centenáriumi évfordulóján mindegyik alkotás arra reflektál, hogy az alkotó számára mit jelent a hűség. A tárlat november 7-ig ingyenesen látogatható.

Hűséggel festve jelmondattal várta idén a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. a hagyományos Őszi Tárlatra az alkotásokat. A tavasszal kiírt felhívásra többszáz mű, köztük festmények, fotók és kisplasztikák érkeztek, amelyekből egy háromtagú zsűri választotta ki a Festőteremben kiállított 66 alkotást – mondta Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra Sopron közművelődési munkatársa.

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta, hogy az 1921. évi népszavazás századik évfordulója alkalmából hirdették meg a Hűséggel festve mottót, azonban a szervezők részéről nem volt elvárás, hogy a hűség fogalma Sopronhoz vagy a népszavazáshoz kötődjön. Mégis sok tűztornyos alkotás készült, amelyet örömtelinek nevezett a polgármester. Hozzátette, hogy a jubileum évében fontos elmesélni a városnak ezt a „történetét”, hiszen a soproni gondolkodást az elmúlt században a népszavazás nagyban meghatározta és meghatározza más magyar emberek gondolatait is Sopronról, amelyre büszkék vagyunk.

fotó: Griechisch Tamás

Sulyok Gabriella, a tárlat kurátora azt emelte ki, hogy a kiállításon sokféle megfogalmazásban készültek az alkotások, így nem volt egyszerű azokat rendezni. „Mindenesetre élvezetes és nehéz munka volt” – mondta a Munkácsy-díjas grafikusművész.

fotó: Griechisch Tamás

A Magyar festészet napján nyílt tárlaton két különdíjat ítélt oda a zsűri: Gáspárdy Tibor festőművész a város díját, egy Kutas László alkotta szobrot kapott, Kovács-Gombos Gábor festőművész pedig a Pro Kultúra Sopron díját kapta, amely egy önálló kiállítás rendezésének lehetősége.

fotó: Griechisch Tamás

A tárlat november 7-ig ingyenesen látogatható a Festőteremben, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...