| 2017. szeptember. 30. | 2 perc olvasás

Megnyílt Soproni Somlai Attila kiállítása a Munkácsy-teremben

A kiállításon a megjelenített soproni kapuk még zárva várták az érdeklődőket, majd egy ünnepi pillanatban kitárultak a nem mindennapi alkotások kapui és megmutatták mi rejtőzik mögöttük.

„A magyar ember ritkán költözik. Élete során kevés kulcsot cserél, és jobbára zárva tartja a kaput.  Vannak vidékek, ahol kerítés nem határolja ugyan a birtokot, látszólag ki-bejárnak az aprójószágok, és csak a szokásjog okán emlegetik, kinek a fáján énekel a fülemüle. De kapu ott is fogadja az érkezőt. Mert a kapu maga a lehetőség. Hogy belépjünk Máshová… és hogy elhagyjunk Valamit… Ha átlépünk valaki kapuján, ott mi vendégek vagyunk. A vendéget pedig szívesen látják: megkínálják az otthon melegével, terítenek a kamra kincseivel, töltenek a pince hűvöséből.” Ezek a gondolatok fogadják a kiállításra érkezőket három nyelven a Munkácsy teremben, ahol Soproni Somlai Attila új festménysorozata lárható, amely a soproni premier után vándorútra indul és majd Szombathelyen, Budapesten és Brüsszelben is látható lesz.

A Sopronban élő és alkotó művész ezúttal arra vállalkozott, hogy 40 régi soproni belvárosi kaput fest meg – játékosan megfogalmazva a kint és bent különbségét. A festő nem helyrajzi szám alapján örökítette meg a díszes bejáratokat, célja inkább az, hogy a saját birtok és a közösségi tér közötti kapuk szimbolikájáról meséljen a szemlélőnek. Fontosnak tartja továbbá, hogy a régi korok mesterei, a hagyományos kézműves technikák és a művészi szintű iparosság előtt is fejet hajtson festményeivel. A képek alatt a művész által kedvelt rövid idézetek olvashatók – egyszerre kortalanná és korszerűvé emelve a soproni emlékeket.

A kiállítás megnyitón a Pro Kultúra nevében köszöntőt mondott a házigazda, Pataki András ügyvezető igazgató, majd Járóka Lívia, antropológus, európai parlamenti képviselő ünnepi és emlékező gondolatait osztotta meg a résztvevőkkel középpontba helyezve az otthont jelentő várost: Sopront. 

Soproni Somlai Attila ünnepi beszédében köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik elősegítették a kiállítás megvalósítását, amelynek Sopron egyik legszínvonalasabb kiállítóterme a Munkácsy-terem adhat így otthont. 

A megnyitóünnepségen részt vett Dr. Fodor Tamás polgármester, Dr. Simon István alpolgármester, több önkormányzati képviselő és közéleti személyiség valamint a soproni művészvilág több alkotója is. 

Az ünnepségen közreműködött Kovács Etele énekművész, Madarász Eszter fuvolán és Varga Gábor zongorán.

A tárlathoz október hónapban több kísérőprogram csatalakozik a városban, amelynek egyik első rendezvénye az október elsején tartott programkavalkád, amikor is Sopronban 30 belvárosi kapualj nyílik meg, hogy művészeti, várostörténeti és kulturális látványosságokkal köszöntse a város védőszentjének, Szent Mihálynak az ünnepét.

Soproni Somlai Attila kiállítása október 22-ig várja a látogatókat Sopronban, a Munkácsy-teremben. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek